05:37:23    woensdag, 19 februari 2020
brabants centrum logo
Thu 20 Jun 2019 11:02

Stichting Stationsstraat toont herinrichtingsplan

Lettergrootte: A- A+

Stichting Stationsstraat toont herinrichtingsplan

Stichting Toekomst Stationsstraat heeft een plan ontwikkeld voor herinrichting van de Stationsstraat. Het deel tussen de Rabobank en de Zwaanse Brug krijgt daarin prioriteit. Wat het plan precies inhoudt, presenteert ze donderdag 20 juni vanaf 19.30 uur in Rabobank Boxtel. Die avond draagt de stichting het ontwerp over aan de gemeente, die verantwoordelijk is voor de uitvoering.

Landschapsarchitect Edith Kolkman heeft de ambities en wensen van het burgerinitiatief omgezet in een herinrichtingsontwerp.

Dik Bol namens Stichting Toekomst Stationsstraat: ,,Het oostelijk deel van de Stationsstraat is aan een metamorfose toe. We hebben ook ideeën over het westelijk deel en het Zwaanse plein, maar we kunnen niet alles tegelijk aanpakken. De Stationsstraat maakt deel uit van de zogeheten economische as en is een aanlooproute naar het centrum. De bestrating ligt er nogal matig bij en de veiligheid voor fietsers en voetgangers laat te wensen over. Draaiende vrachtauto's hebben de lijngoot kapot gereden en klinkers scheef gereden."

Helemaal autovrij wordt de straat niet volgens het herinrichtingsplan. Bol: ,,Hulpdiensten moeten de straat in kunnen. Daarnaast parkeren aanwonenden hun auto's op privé-terrein. Hun huizen zouden onbereikbaar worden met de auto als de straat afgesloten zou worden voor gemotoriseerd verkeer."

Auto's mogen er dus wel rijden, maar zijn niet gewenst in dit deel van de economische as. Ze krijgen een smalle middenbaan tot hun beschikking, waar geen ruimte is om te keren. Parkeren was al verboden in het oostelijk deel van de Stationsstraat, maar gebeurde volgens de stichting wel. ,,Rijbaan en trottoir willen we met stoepranden duidelijk van elkaar scheiden. De stoep is bedoeld voor voetgangers, niet voor fietsers. Parkeren mag er beslist niet."

Voor laden en lossen bestaan nu al specifieke plaatsen bij de Rabobank en Meneer Van Dommelen. ,,Chauffeurs moeten vanaf die locaties met rolcontainers goederen bij de winkels bezorgen." Particulieren en bedrijven dienen hun afval naar het eind van de straat te brengen, waar de vuilniswagen het ophaalt.

BOMEN

Op het pleintje voor de Rabobank, waar de markante boom die er stond dit jaar is gekapt, komen drie valse Christusdoorns terug, zo is de bedoeling. Bol: ,,Bomen zijn mooi, gaan hittestress tegen en nemen CO2 op. Waar mogelijk is dan ook groen in het ontwerp ingevoegd. We hebben goed nagedacht over geschikte boomsoorten. Toevallig kwam een gemeente-ambtenaar onafhankelijk van ons met dezelfde boom op de proppen. De valse Christusdoorn is geschikt voor plaatsing in de bebouwing."

De karakteristieke kromming van de Stationsstraat komt in het herinrichtingsontwerp duidelijk naar voren door de lijnen van de rijbaan en de plaatsing van lichtmasten. ,,De bestrating krijgt geen al te opvallende kleur. Blikvangers van de straat zijn meerdere fraaie gevels. In het plan is belichting opgenomen die bijzondere ornamenten onder de aandacht moet brengen."

De presentatie van vanavond is vrij toegankelijk. Bol: ,,We dragen ons werk over aan de gemeente. De uitvoering ligt in handen van de bestuurders. Wanneer de schop precies de grond in gaat, durf ik niet te voorspellen. Wij hopen dat de straat in 2020 wordt aangepakt."

FOTO: De bestrating is op diverse plekken verzakt. Hierdoor blijft er na een fikse regenbui veel water op straat staan. (Foto: Dik Bol).

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Politie sluit brandstichting Baandervrouwenlaan niet uit

Politie sluit brandstichting Baandervrouwenlaan niet uit

De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de autobrand aan de Baandervrouwenlaan die vannacht woedde. Brandstichting wordt niet... >>

Mon 17 Feb 2020 08:32

Brandweer haalt boom neer in Gemonde vanwege storm

Brandweer haalt boom neer in Gemonde vanwege storm

Storm Dennis waait door het land en zorgt op veel plekken voor schade. In Gemonde was de brandweer er op tijd bij: de lieden haalden een boom... >>

Sun 16 Feb 2020 16:06

Schulden kwijtschelden? Dat doet Boxtel al...

Schulden kwijtschelden? Dat doet Boxtel al...

,,Laat mensen met diepe schulden met een schone lei beginnen", was onlangs de oproep van coalitiepartij SP aan het Boxtelse college van B... >>

Fri 14 Feb 2020 15:00

Hoe bezuinigt Boxtel eigenlijk op haar eigen organisatie?

Hoe bezuinigt Boxtel eigenlijk op haar eigen organisatie?

Brabants Centrum onderzocht hoe Boxtel zelf bezuinigt op haar ambtenarenbedrijf. En daar valt wel wat over te vertellen...

>>

Thu 13 Feb 2020 17:09

Advertenties

Toverboom EmielTechniek Modecentrum Frans Theelen buisman optiek Beleef Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen Remax-optimus Café zaal Kloosterzicht Huidtherapie Geld en Makelaardij Olieenzo TopSlank Meubelmakerijdenberg Podium Boxtel Doornmalen electro