00:23:48    zondag, 07 juni 2020
brabants centrum logo
Mon 20 Jan 2020 14:53

SaraBandA presenteert pareltjes uit de barok

Lettergrootte: A- A+

SaraBandA presenteert pareltjes uit de barok

Barokorkest SaraBandA uit Nieuwegein trakteert Gemonde en omgeving op een concert in de Sint-Lambertuskerk. Blokfluitvirtuoos Sascha Mommertz verleent medewerking aan het optreden op zondag 26 januari. De uitvoering duurt van 16.00 tot 17.00 uur, er is een collecte om de kosten te dekken. Organist Axel Wenstedt bespeelt voor aanvang het Vollebregtorgel in de kerk.

SaraBandA speelt muziek uit de barok, grofweg de periode tussen 1600 en 1750, de tijd waarin grote meesters als Johann Sebastian Bach, George Friederich Händel en Georg Philipp Telemann leefden en componeerden. Van laatstgenoemde brengt het ensemble enkele werken ten gehore. Daarnaast voert het orkest composities uit van Sammartini, Gabrieli en Neri.

Bijzonder aan SaraBandA is dat het strijkersensemble originele barokinstrumenten of kopieën daarvan gebruikt. Niemand weet exact hoe de muziek in de dagen van Telemann geklonken heeft, maar de met darmsnaren bespannen instrumenten geven wel een zekere indicatie. Veel dichter bij het geluid van de achttiende eeuw kun je niet komen.

Aardig detail: SaraBandA brengt Klingende Geographie van Telemann ten gehore, een compositie waarin de Duitser landen en streken in noten vertaalt. Twee delen daarvan heten Vereinigte Niederlände en Spanische Niederlände. Ons huidige land bestond namelijk nog niet.

SUITE

Verder mag in een barokconcert een suite niet ontbreken. Menig toondichter uit de zeventiende of achttiende eeuw heeft zo'n aaneenschakeling van gecultiveerde dansen op zijn naam staan. De naam van het orkest, SaraBandA verwijst zelfs naar zo'n dans, maar die staat 26 januari niet op het programma.

Reserveren voor het concert is niet nodig en parkeren is gratis. Koffie is voor en na de uitvoering te verkrijgen in café-zaal De Schuif tegenover de kerk. Programma's zijn in de kerk te koop voor drie euro, na afloop is er een collecte.

p Barokorkest SaraBandA geeft zondag 26 januari een concert in de Gemondse Sint-Lambertuskerk, die bekend staat om zijn goede akoestiek. (Foto: eigen collectie).


Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Betere doorstroming door slimme stoplichten Vic. van Alphenlaan

Betere doorstroming door slimme stoplichten Vic. van Alphenlaan

Geen losse kabels meer die over de weg naar het stoplicht hangen. Het verkeer op het kruispunt Mgr. Wilmerstraat/Vicaris Van... >>

Fri 05 Jun 2020 15:44

Medewerkers Vion demonstreren voor Boxtelse vestiging

Medewerkers Vion demonstreren voor Boxtelse vestiging

Medewerkers van varkensslachterij Vion demonstreren voor de Boxtelse vestiging op bedrijventerrein Ladonk. Met borden en t-shirts met leuzen als... >>

Thu 04 Jun 2020 16:13

De Ploegers schort activiteiten op voor komend jaar

De Ploegers schort activiteiten op voor komend jaar

Een rigoureus besluit van De Ploegers: het bestuur van de prinsenvereniging heeft besloten alle activiteiten die voor het naderende... >>

Wed 03 Jun 2020 20:19

Geen uitbreiding voor Oosterhof

Geen uitbreiding voor Oosterhof

Winkelcentrum Oosterhof wordt vernieuwd, maar niet uitgebreid. Dat stelt de vereniging van eigenaren (vve) in een persverklaring.

>>

Wed 03 Jun 2020 15:07

Achttien medewerkers Vion Boxtel positief getest op corona

Achttien medewerkers Vion Boxtel positief getest op corona

De GGD heeft bij 18 medewerkers van slachterij Vion in Boxtel een besmetting met het coronavirus geconstateerd. Dat blijkt uit het onderzoek dat... >>

Tue 02 Jun 2020 16:55

Advertenties

Remax-optimus Huidtherapie Alfa Uitvaartonderneming Bijnen EmielTechniek Doornmalen electro Toverboom buisman optiek Geld en Makelaardij Geerts advies Podium Boxtel Meubelmakerijdenberg Filipe TopSlank Olieenzo Beleef Boxtel