15:24:49    dinsdag, 02 juni 2020
brabants centrum logo
Thu 19 Mar 2020 11:48

Overal ontluiken plots mooie sociale initiatieven

Lettergrootte: A- A+

Overal ontluiken plots mooie sociale initiatieven

Als de nood aan de man is, kun je een aardappel schillen met de punt van een wollen deken. Bij calamiteiten borrelt er creativiteit en inventiviteit op in mensen en dat niet alleen, ook saamhorigheid. Dat is zeker te merken in Boxtel.

Jordy van den Boer die een hulpplatform in het leven heeft geroepen, Floor en Saar Eltink die in Liempde zwerfafval opruimen, mensen die vrolijke kaartjes en tekeningen naar zorginstellingen sturen of koken voor dorpsgenoten; het ene na het andere hartverwarmende initiatief schiet uit de grond als gras na een voorjaarsbuitje.

Marijke Romijnders bezorgt maaltijden bij veertien ouderen die zelf niet meer kunnen koken. De activiteiten in Elisabethsdael zijn opgeschort en stichting Broodnodig, die de maaltijden verzorgt, gaf zondag aan de eettafel te moeten sluiten. ,,Juist in deze tijd is het belangrijk dat mensen goed voor zichzelf zorgen en goed blijven eten”, vertelt Romijnders. Ze is coördinator van stichting Broodnodig/Joost. ,,Ik ben gisteren al bij de mensen persoonlijk aan de deur geweest. De vaste gasten die echt niet zonder ons kunnen, gaan we helpen. We laten ze niet in de steek".

Vrijwilligersactie NLdoet mag dan zijn afgelast, de beweging die nu gaande is, is groter. Nederland komt in actie, zonder tussenkomst van het Oranje Fonds. Soms gaat het om kleine dingen: een spelletje Wordfeud, een telefoontje, een briefje. Allemaal tekenen van betrokkenheid die het dagelijks leven in tijden van corona glans geven.

Nu veel mensen noodgedwongen de nodige uren thuis spenderen, biedt internet vermaak en vormt het een poort naar de buitenwereld. Wie opa en oma niet durft te bezoeken, kan ze toch zien en spreken via Skype. Sportscholen sturen instructievideo's de wereld in om leden en niet-leden in conditie te houden. Het jongerenwerk van R-Newt zet online activiteiten op voor de jeugd, zodat die wat omhanden heeft.

CONTOURDETWERN

Welzijnsorganisatie ContourdeTwern en de werkgroep Ouder worden in Boxtel roepen organisatoren van lokale initiatieven voor senioren op contact op te nemen als ze ondersteuning willen of nieuwe ideeën hebben. Dit kan via e-mailadres infoboxtel@contourdetwern.nl of info@vrijwilligersboxtel.nl en telefonisch via (0411) 65 58 99 op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. ,,De spontane en lokale acties van mensen tonen maar weer eens aan hoeveel veerkracht en vitaliteit er is in Boxtel. Wel vragen we alle organisatoren de richtlijnen van het RIVM zorgvuldig in acht te nemen", aldus een woordvoerder van ContourdeTwern.

Helaas zijn er ook mensen die de situatie misbruiken en zich voordoen als hulpverlener, maar het niet zijn. In Boxtel zijn daarvan geen concrete voorbeelden bekend, landelijk gezien is er echter wel melding gemaakt van babbeltrucs.

Veruit de meeste initiatieven komen echter van mensen met louter goede bedoelingen, het zijn lichtpuntjes in een vreemde periode. Iets doen voor een ander, hoe klein ook, maakt Boxtel, Nederland, de wereld, mooier.

OP DE FOTO: De zusjes Saar (links) en Floor Eltink zijn, nu ze vanwege het coronavirus niet naar school kunnen, begonnen met het opruimen van zwerfafval in hun woonplaats Liempde. Hun initiatief is een van de vele mooie acties die juist in deze vreemde periode, uit de grond schieten. (Foto: Peter de Koning).

Brabants Centrum werkt wekelijks aan mooie verhalen in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde. Wil jij dit steunen? Word lid en ontvang wekelijks de media van de stichting. 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

C95: de Markt permanent autovrij houden

C95: de Markt permanent autovrij houden

Zullen we dan toch de Markt permanent autovrij houden? Dat is de vraag Combinatie95 nu opwerpt. De lokale coalitiepartij zag dat het vrijhouden... >>

Tue 02 Jun 2020 15:20

Carla van der Ven prikt al veertig jaar met liefde

Carla van der Ven prikt al veertig jaar met liefde

Carla van der Ven uit Boxtel was gisteren, 1 juni, exact veertig jaar in dienst van de afdeling bloedafname van het laboratorium van het Jeroen... >>

Tue 02 Jun 2020 14:50

Jan en Lola winnen Legomasters

Jan en Lola winnen Legomasters

Boxtelaren Jan Pennings en Lola Nouwens mogen zichzelf Legomasters noemen. Vanavond werd de finale uitgezonden. Lees hieronder het artikel terug... >>

Sat 30 May 2020 21:44

Brutale inbraakpoging bij sigarenmagazijn Voets

Brutale inbraakpoging bij sigarenmagazijn Voets

Ondernemer Yasmine Melis werd vannacht iets na half vier onaangenaam verrast. Het alarm van Sigarenmagazijn Voets, onder haar woning aan de... >>

Sat 30 May 2020 10:41

College verruimt openingstijden milieustraat niet

College verruimt openingstijden milieustraat niet

Door de coronamaatregelen staan bij de Boxtelse milieustraat lange rijen. Het college van burgemeester en wethouders is echter niet van plan de... >>

Fri 29 May 2020 11:00

Advertenties

Doornmalen electro Remax-optimus Alfa Café zaal Kloosterzicht Toverboom TopSlank Geld en Makelaardij Olieenzo buisman optiek Meubelmakerijdenberg Filipe Podium Boxtel Elan Bikes support Beleef Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen Huidtherapie