13:12:30    zondag, 29 maart 2020
brabants centrum logo
Thu 19 Mar 2020 11:48

Overal ontluiken plots mooie sociale initiatieven

Lettergrootte: A- A+

Overal ontluiken plots mooie sociale initiatieven

Als de nood aan de man is, kun je een aardappel schillen met de punt van een wollen deken. Bij calamiteiten borrelt er creativiteit en inventiviteit op in mensen en dat niet alleen, ook saamhorigheid. Dat is zeker te merken in Boxtel.

Jordy van den Boer die een hulpplatform in het leven heeft geroepen, Floor en Saar Eltink die in Liempde zwerfafval opruimen, mensen die vrolijke kaartjes en tekeningen naar zorginstellingen sturen of koken voor dorpsgenoten; het ene na het andere hartverwarmende initiatief schiet uit de grond als gras na een voorjaarsbuitje.

Marijke Romijnders bezorgt maaltijden bij veertien ouderen die zelf niet meer kunnen koken. De activiteiten in Elisabethsdael zijn opgeschort en stichting Broodnodig, die de maaltijden verzorgt, gaf zondag aan de eettafel te moeten sluiten. ,,Juist in deze tijd is het belangrijk dat mensen goed voor zichzelf zorgen en goed blijven eten”, vertelt Romijnders. Ze is coördinator van stichting Broodnodig/Joost. ,,Ik ben gisteren al bij de mensen persoonlijk aan de deur geweest. De vaste gasten die echt niet zonder ons kunnen, gaan we helpen. We laten ze niet in de steek".

Vrijwilligersactie NLdoet mag dan zijn afgelast, de beweging die nu gaande is, is groter. Nederland komt in actie, zonder tussenkomst van het Oranje Fonds. Soms gaat het om kleine dingen: een spelletje Wordfeud, een telefoontje, een briefje. Allemaal tekenen van betrokkenheid die het dagelijks leven in tijden van corona glans geven.

Nu veel mensen noodgedwongen de nodige uren thuis spenderen, biedt internet vermaak en vormt het een poort naar de buitenwereld. Wie opa en oma niet durft te bezoeken, kan ze toch zien en spreken via Skype. Sportscholen sturen instructievideo's de wereld in om leden en niet-leden in conditie te houden. Het jongerenwerk van R-Newt zet online activiteiten op voor de jeugd, zodat die wat omhanden heeft.

CONTOURDETWERN

Welzijnsorganisatie ContourdeTwern en de werkgroep Ouder worden in Boxtel roepen organisatoren van lokale initiatieven voor senioren op contact op te nemen als ze ondersteuning willen of nieuwe ideeën hebben. Dit kan via e-mailadres infoboxtel@contourdetwern.nl of info@vrijwilligersboxtel.nl en telefonisch via (0411) 65 58 99 op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. ,,De spontane en lokale acties van mensen tonen maar weer eens aan hoeveel veerkracht en vitaliteit er is in Boxtel. Wel vragen we alle organisatoren de richtlijnen van het RIVM zorgvuldig in acht te nemen", aldus een woordvoerder van ContourdeTwern.

Helaas zijn er ook mensen die de situatie misbruiken en zich voordoen als hulpverlener, maar het niet zijn. In Boxtel zijn daarvan geen concrete voorbeelden bekend, landelijk gezien is er echter wel melding gemaakt van babbeltrucs.

Veruit de meeste initiatieven komen echter van mensen met louter goede bedoelingen, het zijn lichtpuntjes in een vreemde periode. Iets doen voor een ander, hoe klein ook, maakt Boxtel, Nederland, de wereld, mooier.

OP DE FOTO: De zusjes Saar (links) en Floor Eltink zijn, nu ze vanwege het coronavirus niet naar school kunnen, begonnen met het opruimen van zwerfafval in hun woonplaats Liempde. Hun initiatief is een van de vele mooie acties die juist in deze vreemde periode, uit de grond schieten. (Foto: Peter de Koning).

Brabants Centrum werkt wekelijks aan mooie verhalen in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde. Wil jij dit steunen? Word lid en ontvang wekelijks de media van de stichting. 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Centrumactie ter ondersteuning ondernemers omarmt door alle winkelgebieden

Centrumactie ter ondersteuning ondernemers omarmt door alle winkelgebieden

De corona-crisis brengt ook lokale ondernemers in de knel, onder hen de winkeliers. Wat te doen aan alle omzet die zij mislopen? ,,Het goede... >>

Sun 29 Mar 2020 12:01

Muzikale intermezzo's laten senioren en gehandicapten genieten

Muzikale intermezzo's laten senioren en gehandicapten genieten

Zoveel mogelijk thuis blijven geldt voor iedereen tijdens de coronacrisis. Dat er in verzorgingshuizen geen bezoek meer mag komen, maakt het... >>

Sat 28 Mar 2020 12:54

Corona duwt gratis nieuws dieper in de problemen

Corona duwt gratis nieuws dieper in de problemen

Geen gratis krantje meer in de bus? Door de coronacrisis zal dit in diverse Nederlandse gemeenten de realiteit worden. De toekomst voor... >>

Fri 27 Mar 2020 11:02

MuBo tóch gesloten

MuBo tóch gesloten

Ook Museum Boxtel (MuBo) aan de Baroniestraat houdt haar deuren gesloten. In de krant van vandaag is te lezen dat de huidige... >>

Thu 26 Mar 2020 17:32

Doorgaan weekmarkt zorgt voor felle reacties

Doorgaan weekmarkt zorgt voor felle reacties

'Ongelooflijk', 'onzin' en 'onverantwoord'. Dat is een bloemlezing van de harde woorden die vielen nadat Brabants Centrum op Facebook... >>

Thu 26 Mar 2020 14:57

Advertenties

Toverboom Geld en Makelaardij Olieenzo Beleef Boxtel Elan Bikes support Filipe Huidtherapie Podium Boxtel TopSlank buisman optiek Doornmalen electro Café zaal Kloosterzicht Modecentrum Frans Theelen EmielTechniek Meubelmakerijdenberg Uitvaartonderneming Bijnen