14:55:38    dinsdag, 17 september 2019
brabants centrum logo
Wed 04 Sep 2019 15:33

Geweigekletter van het edelhert in De Scheeken

Lettergrootte: A- A+

Geweigekletter van het edelhert in De Scheeken

Op de foto: Dertien edelherten, inclusief deze op de foto, werden in maart 2017 losgelaten in natuurgebied De Scheeken om te zorgen voor meer biodiversitei. Inmiddels heeft de groep zich uitgebreid en zijn er diverse roedels. (Foto: Peter de Koning).

Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd organiseren dit najaar weer bronstexcursies in natuurgebied De Scheeken. Het jaarlijkse ritueel van edelherten gaat gepaard met imposante burlgeluiden, grote geweien en (dreigende) gevechten.

De bezoekers gaan met ervaren gidsen op pad in Het Groene Woud en met een beetje geluk kunnen zij toeschouwer zijn van dit spektakel. Alle informatie over de excursies en het roodwild is te vinden op www.edelherteninhetgroenewoud.nl, waar belangstellenden zich kunnen inschrijven voor de tochten.

MEER LEVEN

Sinds 2017 zijn er weer edelherten in Brabant. Ze leven in de afgezette natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen de edelherten voor meer leven in het landschap.

BRONSTEXCURSIES

Tijdens het bronstspektakel in het najaar laten de mannetjes zich met wapengekletter gelden in een poging de vrouwelijke edelherten voor zich te winnen en vervolgens te dekken. Van 25 september tot en met 26 oktober zijn er elke woensdag- en zaterdagavond excursies naar de burlende en strijdende herten. Op zondagen 6 en 20 oktober zijn er nog extra bronstexcursies in de ochtend voor vroege vogels.

Aanmelden is verplicht en er geldt per excursiegroep een maximum van vijftien personen. Deelname kost 9,50 euro per persoon, inclusief een kop koffie of thee bij bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd in Liempde. De excursies op 2, 12 en 26 oktober zijn exclusief en gratis voor beschermers van Brabants Landschap.

FOTO: Peter de Koning

Foto's

Geweigekletter van het edelhert in De Scheeken Geweigekletter van het edelhert in De Scheeken

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Nieuwe kapelaan in Liempde

Nieuwe kapelaan in Liempde

Kapelaan Marshal Stanislas is gisteren verwelkomd in het team van de Heilig Hartparochie, dat laat de parochie op haar Facebookpagina... >>

Sat 14 Sep 2019 16:57

Langzaam meer reuring in het centrum

'Het is oorverdovend stil op de Markt', kopte deze krant aan het begin van de zomervakantie. Ondertussen gaat die opmerking, opgetekend... >>

Sat 14 Sep 2019 16:37

B en W moeten 3,5 miljoen bezuinigen

B en W moeten 3,5 miljoen bezuinigen

Ondanks een tekort van 3,5 miljoen euro op de Boxtelse begroting, houdt het college van B en W goede hoop om dit najaar met een oplossing te... >>

Sat 14 Sep 2019 09:41

Advertenties

Geld en Makelaardij Doornmalen electro Beleef Boxtel Proef Culinair Café zaal Kloosterzicht Meubelmakerijdenberg Huidtherapie Olieenzo Uitvaartonderneming Bijnen Peijnenburg Verzuimbegeleiding Geerts advies Gemeente Boxtel