08:59:50    vrijdag, 10 juli 2020
brabants centrum logo
Wed 04 Sep 2019 15:33

Geweigekletter van het edelhert in De Scheeken

Lettergrootte: A- A+

Geweigekletter van het edelhert in De Scheeken

Op de foto: Dertien edelherten, inclusief deze op de foto, werden in maart 2017 losgelaten in natuurgebied De Scheeken om te zorgen voor meer biodiversitei. Inmiddels heeft de groep zich uitgebreid en zijn er diverse roedels. (Foto: Peter de Koning).

Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd organiseren dit najaar weer bronstexcursies in natuurgebied De Scheeken. Het jaarlijkse ritueel van edelherten gaat gepaard met imposante burlgeluiden, grote geweien en (dreigende) gevechten.

De bezoekers gaan met ervaren gidsen op pad in Het Groene Woud en met een beetje geluk kunnen zij toeschouwer zijn van dit spektakel. Alle informatie over de excursies en het roodwild is te vinden op www.edelherteninhetgroenewoud.nl, waar belangstellenden zich kunnen inschrijven voor de tochten.

MEER LEVEN

Sinds 2017 zijn er weer edelherten in Brabant. Ze leven in de afgezette natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen de edelherten voor meer leven in het landschap.

BRONSTEXCURSIES

Tijdens het bronstspektakel in het najaar laten de mannetjes zich met wapengekletter gelden in een poging de vrouwelijke edelherten voor zich te winnen en vervolgens te dekken. Van 25 september tot en met 26 oktober zijn er elke woensdag- en zaterdagavond excursies naar de burlende en strijdende herten. Op zondagen 6 en 20 oktober zijn er nog extra bronstexcursies in de ochtend voor vroege vogels.

Aanmelden is verplicht en er geldt per excursiegroep een maximum van vijftien personen. Deelname kost 9,50 euro per persoon, inclusief een kop koffie of thee bij bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd in Liempde. De excursies op 2, 12 en 26 oktober zijn exclusief en gratis voor beschermers van Brabants Landschap.

FOTO: Peter de Koning

Foto's

Geweigekletter van het edelhert in De Scheeken Geweigekletter van het edelhert in De Scheeken

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Te weinig geld in Boxtel voor extra geluidsmaatregelen

Te weinig geld in Boxtel voor extra geluidsmaatregelen

Extra geld voor meer geluidsmaatregelen rond het Boxtelse spoor kan de gemeente niet vrijmaken. Dit >>

Thu 09 Jul 2020 17:48

Galastoet groep 8 in Gemonde

Galastoet groep 8 in Gemonde

Een bonte stoet trok donderdagochtend door Gemonde. De leerlingen van groep acht van de Sint-Lambertusschool namen met een rit door... >>

Thu 09 Jul 2020 14:25

Groepachters spelen Crazy 44 in de Boxtelse straten

Groepachters spelen Crazy 44 in de Boxtelse straten

Crazy 44. Momenteel spelen de groepachters van de Angelaschool dit spel in de Boxtelse straten. Mensen worden op straat bevraagd en de redactie... >>

Wed 08 Jul 2020 14:04

Jordy van den Boer pakt handschoen centrum op

Jordy van den Boer pakt handschoen centrum op

Evenementenorganisator Jordy van den Boer is coördinator bruisend centrum Boxtel.

>>

Tue 07 Jul 2020 17:26

Liempds boules-toernooi gaat waarschijnlijk door

Liempds boules-toernooi gaat waarschijnlijk door

De organisatie van de Open Liempdsen Herd Jeu de Boules Kampioenschappen is van plan het evenement op zondag 6 september te houden. Door de... >>

Tue 07 Jul 2020 15:24

Advertenties

Toverboom Uitvaartonderneming Bijnen Remax-optimus Doornmalen electro Olieenzo EmielTechniek Huidtherapie Filipe Podium Boxtel Café zaal Kloosterzicht Geerts advies Elan Bikes support TopSlank Geld en Makelaardij Beleef Boxtel buisman optiek