17:07:53    maandag, 01 juni 2020
brabants centrum logo
Thu 26 Mar 2020 14:57

Doorgaan weekmarkt zorgt voor felle reacties

Lettergrootte: A- A+

Doorgaan weekmarkt zorgt voor felle reacties

Op de foto: Vishandelaar Hugo Koelewijn besloot afgelopen vrijdag al om niet met zijn kraam naar de Boxtelse markt te komen vanwege het coronavirus. Veel markten waar hij normaal staat waren afgelast, waardoor inkopen problematisch is. Ook vond hij het niet helemaal verantwoord, omdat de provincie Noord-Brabant de brandhaard is van het virus. (Archieffoto: Peter de Koning).

'Ongelooflijk', 'onzin' en 'onverantwoord'. Dat is een bloemlezing van de harde woorden die vielen nadat Brabants Centrum op Facebook aankondigde dat de weekmarkt van vrijdag doorging. Ook bestuursvoorzitter Jacqueline Joppe van Zorggroep Elde Maasduinen vindt het onvoorstelbaar.

We moeten gewoon écht minder contact hebben met elkaar, stelde Joppe in een reactie op het Facebookbericht: ,,Anderhalve meter afstand houden op de weekmarkt kan gewoon niet. Je kunt wel een streepje zetten bij een kraam, maar even later staan er toch drie, vier mensen bij elkaar te praten."

Dat de weekmarkt wel doorgaat, geeft volgens Joppe ook een signaal af waarmee zij moeite heeft. ,,De weekmarkt staat voor ontmoeting. Dat mensen in de zorg tegelijk met man en macht bezig zijn om het coronavirus te bestrijden, vind ik een enorm contrast. Dat kan ik niet in mijn hoofd krijgen."

Volgens haar staan de maatregelen in de zorg haaks op het besluit om de weekmarkt door te laten gaan. ,,Wij moeten de keuze maken om geen bezoek meer toe te laten, met afschuwelijke gevolgen. Werknemers werken met man en macht om tóch contact te maken, maar het is heel lastig."

KEUZE VAN GEMEENTEN

Het kabinet kondigde maandagavond in een persconferentie strengere maatregelen aan, waaronder het boetes op het niet correct uitvoeren van een deurbeleid dat anderhalve afstand noodzaak is. Ook zei minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat de keuze om weekmarkten wel of niet door te laten gaan, bij gemeenten ligt. Deze beslissing moet ervan afhankelijk zijn of de weekmarkt cruciaal is in de voedselketen.

De weekmarkt in Boxtel vindt morgen, vrijdag 27 maart, gewoon plaats, meldt een woordvoerster van de gemeente. Omdat de kramen voorzien in een primaire levensbehoeften, hebben de drie Brabantse veiligheidsregio's het eenduidige besluit genomen om de markten door te laten gaan. Boxtel volgt dat advies een op een met dien verstande dat alleen kramen worden toegelaten die voedsel verkopen. Die moeten dan ook minimaal anderhalve meter uit elkaar staan. Daarnaast mag er niet ter plekke eten worden genuttigd, alleen afhalen is toegestaan.

,,De marktmeester is vrijdag enkele keren over de markt gelopen en zag dat het erg goed ging: overal werd voldoende afstand gehouden. Ook daarom staan we nog achter ons besluit. Daarnaast willen we een enorme toeloop voorkomen bij supermarkten. Door de weekmarkt open te houden, willen we het winkelend publiek spreiden", meldt een woordvoerster van de gemeente.

SUPERMARKTEN

Ook in supermarkten is het lastig om gepaste afstand te houden. Net als drogisterijen geven supers al gehoor aan de oproep van de landelijke politiek: dinsdag werd bekend dat ze nog maar één klant toelaten per tien vierkante meter. Zo staat bij de ingang van Lidl aan de Fellenoord een medewerker die elke klant een karretje geeft, ook wanneer die persoon maar één product nodig heeft. Zo is het namelijk gemakkelijker afstand houden. Diezelfde medewerker kijkt hoeveel mensen er naar binnen en buiten gaan, om te zorgen dat het niet te druk wordt. Ook ontsmet deze de winkelkarretjes.

Tekst: Jules Hameleers.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Jan en Lola winnen Legomasters

Jan en Lola winnen Legomasters

Boxtelaren Jan Pennings en Lola Nouwens mogen zichzelf Legomasters noemen. Vanavond werd de finale uitgezonden. Lees hieronder het artikel terug... >>

Sat 30 May 2020 21:44

Brutale inbraakpoging bij sigarenmagazijn Voets

Brutale inbraakpoging bij sigarenmagazijn Voets

Ondernemer Yasmine Melis werd vannacht iets na half vier onaangenaam verrast. Het alarm van haar winkel Sigarenmagazijn Voets ging af. Poging... >>

Sat 30 May 2020 10:41

College verruimt openingstijden milieustraat niet

College verruimt openingstijden milieustraat niet

Door de coronamaatregelen staan bij de Boxtelse milieustraat lange rijen. Het college van burgemeester en wethouders is echter niet van plan de... >>

Fri 29 May 2020 11:00

Liempdse leerling SintLucas haalt finale techniekwedstrijd

Liempdse leerling SintLucas haalt finale techniekwedstrijd

Vmbo-leerling Anouk Bressers uit Liempde van het SintLucas heeft de finale gehaald van de Vakkanjer Scout techniekwedstrijd. Samen met... >>

Thu 28 May 2020 16:58

Burgemeester verwacht nieuwe aderlating op begroting door corona

Burgemeester verwacht nieuwe aderlating op begroting door corona

De coronacrisis zal flinke gevolgen hebben op de gemeentelijke begroting. Dat verwacht de Boxtelse burgemeester Ronald van Meygaarden. Daarmee... >>

Thu 28 May 2020 16:48

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht Geerts advies buisman optiek Meubelmakerijdenberg Remax-optimus Uitvaartonderneming Bijnen EmielTechniek Podium Boxtel Huidtherapie TopSlank Alfa Beleef Boxtel Olieenzo Filipe Toverboom Elan Bikes support