13:21:08    zondag, 29 maart 2020
brabants centrum logo
Thu 26 Mar 2020 14:57

Doorgaan weekmarkt zorgt voor felle reacties

Lettergrootte: A- A+

Doorgaan weekmarkt zorgt voor felle reacties

Op de foto: Vishandelaar Hugo Koelewijn besloot afgelopen vrijdag al om niet met zijn kraam naar de Boxtelse markt te komen vanwege het coronavirus. Veel markten waar hij normaal staat waren afgelast, waardoor inkopen problematisch is. Ook vond hij het niet helemaal verantwoord, omdat de provincie Noord-Brabant de brandhaard is van het virus. (Archieffoto: Peter de Koning).

'Ongelooflijk', 'onzin' en 'onverantwoord'. Dat is een bloemlezing van de harde woorden die vielen nadat Brabants Centrum op Facebook aankondigde dat de weekmarkt van vrijdag doorging. Ook bestuursvoorzitter Jacqueline Joppe van Zorggroep Elde Maasduinen vindt het onvoorstelbaar.

We moeten gewoon écht minder contact hebben met elkaar, stelde Joppe in een reactie op het Facebookbericht: ,,Anderhalve meter afstand houden op de weekmarkt kan gewoon niet. Je kunt wel een streepje zetten bij een kraam, maar even later staan er toch drie, vier mensen bij elkaar te praten."

Dat de weekmarkt wel doorgaat, geeft volgens Joppe ook een signaal af waarmee zij moeite heeft. ,,De weekmarkt staat voor ontmoeting. Dat mensen in de zorg tegelijk met man en macht bezig zijn om het coronavirus te bestrijden, vind ik een enorm contrast. Dat kan ik niet in mijn hoofd krijgen."

Volgens haar staan de maatregelen in de zorg haaks op het besluit om de weekmarkt door te laten gaan. ,,Wij moeten de keuze maken om geen bezoek meer toe te laten, met afschuwelijke gevolgen. Werknemers werken met man en macht om tóch contact te maken, maar het is heel lastig."

KEUZE VAN GEMEENTEN

Het kabinet kondigde maandagavond in een persconferentie strengere maatregelen aan, waaronder het boetes op het niet correct uitvoeren van een deurbeleid dat anderhalve afstand noodzaak is. Ook zei minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat de keuze om weekmarkten wel of niet door te laten gaan, bij gemeenten ligt. Deze beslissing moet ervan afhankelijk zijn of de weekmarkt cruciaal is in de voedselketen.

De weekmarkt in Boxtel vindt morgen, vrijdag 27 maart, gewoon plaats, meldt een woordvoerster van de gemeente. Omdat de kramen voorzien in een primaire levensbehoeften, hebben de drie Brabantse veiligheidsregio's het eenduidige besluit genomen om de markten door te laten gaan. Boxtel volgt dat advies een op een met dien verstande dat alleen kramen worden toegelaten die voedsel verkopen. Die moeten dan ook minimaal anderhalve meter uit elkaar staan. Daarnaast mag er niet ter plekke eten worden genuttigd, alleen afhalen is toegestaan.

,,De marktmeester is vrijdag enkele keren over de markt gelopen en zag dat het erg goed ging: overal werd voldoende afstand gehouden. Ook daarom staan we nog achter ons besluit. Daarnaast willen we een enorme toeloop voorkomen bij supermarkten. Door de weekmarkt open te houden, willen we het winkelend publiek spreiden", meldt een woordvoerster van de gemeente.

SUPERMARKTEN

Ook in supermarkten is het lastig om gepaste afstand te houden. Net als drogisterijen geven supers al gehoor aan de oproep van de landelijke politiek: dinsdag werd bekend dat ze nog maar één klant toelaten per tien vierkante meter. Zo staat bij de ingang van Lidl aan de Fellenoord een medewerker die elke klant een karretje geeft, ook wanneer die persoon maar één product nodig heeft. Zo is het namelijk gemakkelijker afstand houden. Diezelfde medewerker kijkt hoeveel mensen er naar binnen en buiten gaan, om te zorgen dat het niet te druk wordt. Ook ontsmet deze de winkelkarretjes.

Tekst: Jules Hameleers.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Centrumactie ter ondersteuning ondernemers omarmt door alle winkelgebieden

Centrumactie ter ondersteuning ondernemers omarmt door alle winkelgebieden

De corona-crisis brengt ook lokale ondernemers in de knel, onder hen de winkeliers. Wat te doen aan alle omzet die zij mislopen? ,,Het goede... >>

Sun 29 Mar 2020 12:01

Muzikale intermezzo's laten senioren en gehandicapten genieten

Muzikale intermezzo's laten senioren en gehandicapten genieten

Zoveel mogelijk thuis blijven geldt voor iedereen tijdens de coronacrisis. Dat er in verzorgingshuizen geen bezoek meer mag komen, maakt het... >>

Sat 28 Mar 2020 12:54

Corona duwt gratis nieuws dieper in de problemen

Corona duwt gratis nieuws dieper in de problemen

Geen gratis krantje meer in de bus? Door de coronacrisis zal dit in diverse Nederlandse gemeenten de realiteit worden. De toekomst voor... >>

Fri 27 Mar 2020 11:02

MuBo tóch gesloten

MuBo tóch gesloten

Ook Museum Boxtel (MuBo) aan de Baroniestraat houdt haar deuren gesloten. In de krant van vandaag is te lezen dat de huidige... >>

Thu 26 Mar 2020 17:32

Doorgaan weekmarkt zorgt voor felle reacties

Doorgaan weekmarkt zorgt voor felle reacties

'Ongelooflijk', 'onzin' en 'onverantwoord'. Dat is een bloemlezing van de harde woorden die vielen nadat Brabants Centrum op Facebook... >>

Thu 26 Mar 2020 14:57

Advertenties

Meubelmakerijdenberg Geerts advies Geld en Makelaardij Doornmalen electro Elan Bikes support Beleef Boxtel Filipe Huidtherapie EmielTechniek Uitvaartonderneming Bijnen Modecentrum Frans Theelen Olieenzo Toverboom TopSlank Café zaal Kloosterzicht buisman optiek