08:42:41    vrijdag, 10 juli 2020
brabants centrum logo
Thu 01 Aug 2019 15:42

Brabants Centrum bouwt leden-app

Lettergrootte: A- A+

Brabants Centrum bouwt leden-app

Met een app die Brabants Centrum volgend jaar lanceert, ontstaan meer mogelijkheden voor lokale onderzoeksjournalistiek, discussie én inbreng van leden. Het digitale platform wordt mede ontwikkeld dankzij financiële steun van de provincie Noord-Brabant. Marianne van der Sloot, sinds anderhalve maand CDA-gedeputeerde en opgegroeid in Boxtel, overhandigde vanochtend een subsidiebeschikking van 22.500 euro aan de stichting, inclusief een vergrootglas. ,,Zodat je de gemeente onder de loep kan nemen", glimlachte ze.

De journalisten en overige medewerkers van de Boxtelse nieuwsstichting maakten eerder deze zomer een sprongetje toen bekend werd dat de provincie hun subsidieverzoek voor de app honoreert. Gedeputeerde Staten trokken 90.000 euro uit

voor projecten ter bevordering van lokale onderzoeksjournalistiek. Brabants Centrum ontving de maximale bijdrage. Gedeputeerde Van der Sloot: ,,Ik zie de app als een innovatief plan waarmee een relatief kleine redactie maximaal versterkt kan worden."

BC-directeur Henk van der Zee: ,,Onafhankelijke journalistiek is essentieel voor het goed functioneren van een democratie. Het belang ervan wordt in Nederland én in Boxtel zwaar onderschat, zowel door inwoners als politici. Dat we dit al 75 jaar doen, met meerdere redacteuren, is uniek. Ik ben blij dat de provincie onze onafhankelijke functie waardeert."

DIEPGRAVEND ONDERZOEK

Stichting Brabants Centrum heeft vijf fulltime journalisten in dienst en werkt daarna samen met meerdere freelancers, zowel op gebied van beeld als tekst. Dat is veel voor een lokale nieuwskrant, maar met gemiddeld twintig redactiepagina's per week is deze bezetting ook nodig. Het kost de organisatie flink wat kruim als één journalist op een diepgravend onderzoek wordt gezet.

Bovendien zijn redacteuren veelal geen specialisten in bijvoorbeeld verkeer, veehouderij, woningbouw, zorg, financiën en opvoeding. Terwijl deze zaken juist nu ontzettend van belang zijn in onze gemeenschap. Denk aan de discussies omtrent aanpak van stikstofuitstoot, Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, gigantische tekorten in de jeugdzorg of huisvesting voor starters, arbeidsmigranten, spoedzoekers, et cetera.

Brabants Centrum prijst zich gelukkig met leden die van dergelijke zaken wel veel verstand hebben. En dat is precies waarom deze app gelanceerd wordt: hiermee wordt het eenvoudiger om hen te betrekken bij de journalistieke producties. De opzet is dat gebruikers van de app bij kunnen dragen bij het uitspitten van maatschappelijke dossiers, zaken aandragen die zij het onderzoeken waard vinden én dat het een interactief platform wordt.

Gedeputeerde Van der Sloot: ,,Fake news komt in ons land voor, maar ook in de rest van de wereld. Met goed onderzoek kan dat worden bestreden. Het is belangrijk wat er in de app komt: onafhankelijk nieuws dat klopt. Het is goed als een lokaal medium overheidsbesturen onder de loep neemt. Oók voor de bestuurders zelf om scherp te blijven."

EXCLUSIEF VOOR LEDEN

De app moet een lokaal alternatief bieden voor sociale media als Facebook of Instagram. Leden van Brabants Centrum krijgen exclusief toegang. Gebruikers kunnen zelf berichten plaatsen, reageren en vragen stellen aan elkaar en aan de redactie. Zoiets als waar nu de rubriek Vrije Tribune (voor ingezonden brieven) voor wordt gebruikt. Zo'n platform voor discussie en debat heeft de krant niet online. In plaats daarvan zijn mensen aangewezen op sociale media.

Tekst: Pål Jansen | Foto: Albert Stolwijk

Foto's

Brabants Centrum bouwt leden-app Brabants Centrum bouwt leden-app

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Te weinig geld in Boxtel voor extra geluidsmaatregelen

Te weinig geld in Boxtel voor extra geluidsmaatregelen

Extra geld voor meer geluidsmaatregelen rond het Boxtelse spoor kan de gemeente niet vrijmaken. Dit >>

Thu 09 Jul 2020 17:48

Galastoet groep 8 in Gemonde

Galastoet groep 8 in Gemonde

Een bonte stoet trok donderdagochtend door Gemonde. De leerlingen van groep acht van de Sint-Lambertusschool namen met een rit door... >>

Thu 09 Jul 2020 14:25

Groepachters spelen Crazy 44 in de Boxtelse straten

Groepachters spelen Crazy 44 in de Boxtelse straten

Crazy 44. Momenteel spelen de groepachters van de Angelaschool dit spel in de Boxtelse straten. Mensen worden op straat bevraagd en de redactie... >>

Wed 08 Jul 2020 14:04

Jordy van den Boer pakt handschoen centrum op

Jordy van den Boer pakt handschoen centrum op

Evenementenorganisator Jordy van den Boer is coördinator bruisend centrum Boxtel.

>>

Tue 07 Jul 2020 17:26

Liempds boules-toernooi gaat waarschijnlijk door

Liempds boules-toernooi gaat waarschijnlijk door

De organisatie van de Open Liempdsen Herd Jeu de Boules Kampioenschappen is van plan het evenement op zondag 6 september te houden. Door de... >>

Tue 07 Jul 2020 15:24

Advertenties

Toverboom Beleef Boxtel Huidtherapie Café zaal Kloosterzicht Meubelmakerijdenberg Geerts advies Olieenzo buisman optiek EmielTechniek Podium Boxtel Doornmalen electro Filipe Uitvaartonderneming Bijnen TopSlank Alfa Geld en Makelaardij