19:23:09    maandag, 13 juli 2020
brabants centrum logo
Sun 22 Sep 2019 12:41

Boxtelse wasvrouwen varen mee in Dommeltheater

Lettergrootte: A- A+

Boxtelse wasvrouwen varen mee in Dommeltheater

Steun stichting Brabants Centrum en word lid

Een stoet van vijftien vaartuigen glijdt vanmiddag vanaf 14.00 uur over de Dommel. Het is de vierde editie van Het Dommeltheater. De organisatie verwacht door het mooie weer dat de oevers van de rivier al vroeg vol staan. Deze week lichtte een van de deelnemende groepen alvast een tipje van de sluier op en liet zien wat de bezoekers kunnen verwachten.

In lang vervlogen dagen deden Boxtelse vrouwen de was in de Dommel. Ze wrongen, wreven, schuurden en knepen tot lakens en ondergoed bijna doorschijnend wit waren. De Buurtvrouwen doen vandaag weer mee aan het Dommeltheater en geven hun eigen draai aan dit zware karwei.

,,We verbeelden Boxtelse wasvrouwen op een ponton," vertelt Anette Claerhoudt. ,,Maar dan op onze eigen manier." Mirjam Brussée en Beppie Verberne vullen aan: ,,Het thema van Dommeltheater is Bloed, Zweet & Tranen. Dat kun je verbinden met de vrouwen die de uniformen van soldaten in de rivier wasten." Waar de militairen ook vochten, bloed vloeide er altijd. En vlak het zweet van de wasvrouwen zelf niet uit. Ze zwoegden elke dag van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, met ruwe handen en bloedende knokkels van het werken. Om inspiratie op te doen bezochten de vrouwen het Wasch- en Strijkmuseum in hun woonplaats. Immers, waar weten ze meer over wassen dan daar?

Claerhoudt, Verberne en Brussée vormen samen met Tanja van Abeelen, Marie-Jeanne van Zon, Inge Kraut en José van Weert de groep Buurtvrouwen die zondagmiddag 22 september van wal steekt in kasteelpark Stapelen. Voordat het zover is, moet er nog het een en ander gebeuren. ,,We zijn al maanden met de voorbereidingen bezig. We doen ook altijd met de carnavalsoptocht mee, in een iets andere samenstelling, maar dat is veel minder werk. Dit is theater."

Menig idee borrelde bij de Buurtvrouwen op en werd weer afgevoerd. Claerhoudt: ,,Niet alles was te realiseren, of we vonden een ander plan toch beter. De vorm is gaandeweg ontstaan. Praktische zaken spelen ook een rol. De afmetingen van ons vaartuig bijvoorbeeld. Het moet niet alleen onder een aantal bruggen door kunnen, maar ook smal genoeg zijn om de pijlers niet te raken."

ROEIERS

De theatermaaksters zelf houden zich tijdens de tocht niet bezig met het voortstuwen van de ponton. ,,Daar hebben we roeiers voor geregeld," zegt Brussée. ,,Zij moeten ons veilig over de rivier sturen."

Nu weten de Buurtvrouwen wel waar ze aan beginnen. Ze begeven zich niet voor het eerst op de 'woelige baren' van de Dommel. ,,We doen voor de derde keer mee. Tijdens de eerste editie van het Dommeltheater hebben we de kat uit de boom gekeken. Toen we de prachtige stoet zagen, inspireerde die ons voor het carnaval. We deden een half jaar later mee aan de Grote Eendentrek met als leus: 'We hebben de boot gemist.' De organisatie benaderde ons voor de tweede editie en sindsdien doen we steeds mee."

De dag voor de vloot van vijftien vaartuigen door Boxtel trekt, begint vroeg voor de Buurtvrouwen. Verberne: ,,We moeten alles nog op onze ponton opbouwen. Sommige groepen construeren hun decor op een plaat, die ze vervolgens op hun vlot vastmaken. Daar hebben wij geen ruimte voor, wij nemen losse attributen mee naar kasteelpark Stapelen."

Om uit te vinden of hun theateract helemaal klopt, hebben de vrouwen verschillende keren geoefend. Ze onthullen dat er zang aan hun voorstelling te pas komt. Ook hun bewegingen hebben ze gerepeteerd. ,,Inmiddels kunnen we aardig droogwassen."

DOMMELTHEATER

De vierde editie van Het Dommeltheater vindt zondag 22 september plaats. Het eerste vaartuig vertrekt om 14.00 uur vanuit kasteelpark Stapelen. De deelnemers varen tot aan de kanogoot in de stuw bij Mgr. Wilmerstraat.

Tekst en foto: Jan Hermens.

OP DE FOTO: Wekelijks werkten de Buurtvrouwen aan hun nieuwste creatie. In de zomer veelal buiten. Ze staan te popelen om hun act in de openbaarheid te brengen en kijken uit naar het Dommeltheater. Ze vertrekken vandaag als vierde. (Foto: eigen collectie).

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Carillonconcert met Joodse composities

Carillonconcert met Joodse composities

Joodse muziek op een carillon: hoe dat klinkt, maakt Mathieu Polak zondag 26 juli duidelijk. Hij bespeelt de beiaard van de Boxtelse... >>

Mon 13 Jul 2020 17:56

Lancering nieuwe fietsroute door het Dommeldal

Lancering nieuwe fietsroute door het Dommeldal

Beelden in het Dommeldal: zo heet de nieuwe meerdaagse fietsroute die zondag 19 juli wordt gelanceerd in D'n Liempdsen Herd. De... >>

Sun 12 Jul 2020 15:30

Voorlopige kosten coronacrisis voor gemeente Boxtel ruim twee ton

Voorlopige kosten coronacrisis voor gemeente Boxtel ruim twee ton

Nog niet alle effecten van de coronacrisis zijn te overzien, maar het Boxtelse college van burgemeester en wethouders heeft al wel een overzicht... >>

Fri 10 Jul 2020 16:37

Te weinig geld in Boxtel voor extra geluidsmaatregelen

Te weinig geld in Boxtel voor extra geluidsmaatregelen

Extra geld voor meer geluidsmaatregelen rond het Boxtelse spoor kan de gemeente niet vrijmaken. Dit >>

Thu 09 Jul 2020 17:48

Galastoet groep 8 in Gemonde

Galastoet groep 8 in Gemonde

Een bonte stoet trok donderdagochtend door Gemonde. De leerlingen van groep acht van de Sint-Lambertusschool namen met een rit door... >>

Thu 09 Jul 2020 14:25

Advertenties

Meubelmakerijdenberg Toverboom Beleef Boxtel Doornmalen electro EmielTechniek Geld en Makelaardij Geerts advies TopSlank buisman optiek Huidtherapie Remax-optimus Olieenzo Café zaal Kloosterzicht Uitvaartonderneming Bijnen Filipe Alfa