05:05:14    donderdag, 13 augustus 2020
brabants centrum logo
Mon 27 Jul 2020 17:48

Boxtel is na Oss duurste jeugdzorggemeente

Lettergrootte: A- A+

Boxtel is na Oss duurste jeugdzorggemeente

Op de foto: Omgerekend naar inwonertal is Boxtel op de gemeente Oss na het duurste uit bij de inkoop van jeugdzorg. De overige gemeenten betalen gemiddeld rond de tweehonderd euro per inwoner. (Bron: gemeente Boxtel).

De jeugdzorg in de regio Noordoost-Brabant pakt naar inwonertal het duurste uit in de gemeente Oss, maar Boxtel staat op een stevige tweede plek. Omgerekend naar een bedrag per inwoner tikt Boxtel jaarlijks 343,17 euro per persoon af voor deze zorgvorm. In Oss ligt dit bedrag op 416,55 euro. Daarmee laten ze de overige gemeenten ver achter zich.

Oss en Boxtel kopen samen met dertien andere in de regio gezamenlijk de jeugdzorg in. De inkooporganisatie die daarvoor is opgetuigd, verdeelt de kosten naar rato. Dus de gemeente die meer zorg afneemt, krijgt een hogere rekening dan degenen die minder afnemen.

Waar Boxtel flinke grepen uit de kas moet doen om de jeugdzorg te kunnen betalen (10,5 miljoen euro in 2021), daar zijn andere gemeenten veel minder geld kwijt. Zo betalen Boekel en Sint-Anthonis omgerekend zo'n 150 euro per inwoner.

Gemeenten van vergelijkbare grootte zoals Sint-Michielsgestel en Boxmeer leggen respectievelijk 178 en 206 euro per persoon in. Met uitzondering van Boxtel en Oss is iedere deelnemer aan het regionale samenwerkingsverband gemiddeld 201 euro per burger kwijt.

MEER JONGEREN

Hoewel uit cijfers van het CBS blijkt dat Boxtelse jongeren niet meer gebruik maken van jeugdzorg dan die uit de overige gemeenten, is deze gemeente dus wel duurder uit. Dat komt volgens een woordvoerder onder meer door de aanwezigheid van een jeugdzorginstelling als De La Salle binnen de grenzen. Hiervoor krijgt Boxtel ook meer inkomsten vanuit Den Haag.

Maar veel jongeren die van de instelling gebruik maken, komen uit andere plaatsen. Deels moet Boxtel echter opdraaien voor de zorgkosten en dat zorgt voor een vertekend beeld van de cijfers. Maar volgens de woordvoerder dragen ook demografische verschillen en een andere sociale infrastructuur hier aan bij.

WOONPLAATSBEGINSEL

Het woonplaatsbeginsel moet de kosten rechttrekken. Hierbij wordt gekeken naar waar een jongere vandaan komt in plaats van waar hij gebruik maakt van jeugdzorg. Dus als iemand uit Sint-Michielsgestel in de Boxtelse jeugdzorginstelling verblijft, betaalt die eerste gemeente in plaats van Boxtel. Met de invoering van dit systeem, moeten de uitgaven voor jeugdzorg een stuk lager uitvallen. ,,Maar tegelijkertijd ontvangen we dan ook minder inkomsten van het Rijk", aldus de woordvoerder.

UITSTEL

Voorlopig blijven de kosten voor jeugdzorg voor Boxtel hoog, want uit Den Haag kwam voor de zomer het bericht dat de invoering van het woonplaatsbeginsel is uitgesteld naar 2022. Daarnaast wordt op 1 januari 2021 ook Esch heringedeeld bij Boxtel omdat de gemeente Haaren die datum ophoudt te bestaan.

Tekst: Pål Jansen & Rens van den Elsen.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Geen theaterfestival Bockesprongen dit jaar

Geen theaterfestival Bockesprongen dit jaar

Festival Bockesprongen gaat dit jaar vanwege corona niet door. De organiserende Stichting Bockepruik geeft aan dat zij de veiligheid van... >>

Wed 12 Aug 2020 14:13

'Ronde van Frankrijk' doet ook Boxtel aan

'Ronde van Frankrijk' doet ook Boxtel aan

Geld inzamelen voor Spieren voor Spieren en zo een steentje bijdragen aan de strijd tegen zeldzame spierziekten bij kinderen: dat is het doel... >>

Tue 11 Aug 2020 12:18

Hele regio geniet van Boxtelse Langspier

Hele regio geniet van Boxtelse Langspier

Nog ongeveer een week lang blijft de thermometer naar verwachting meer dan dertig graden aangeven. Woensdag was het al warm, nu is het... >>

Sat 08 Aug 2020 13:41

Boxtel krijg zijn zin: budget Leunisdijk mag van provincie

Boxtel krijg zijn zin: budget Leunisdijk mag van provincie

De aanbesteding voor de Leunisdijk kan dit jaar van start. De provincie Noord-Brabant heeft vorige week het benodigde extra budget van bijna... >>

Thu 06 Aug 2020 12:02

Geen Oktoberfest in Boxtel

Geen Oktoberfest in Boxtel

De organisatoren van Oktoberfest Boxtel maken bekend dat het muzikale bierfeest in sportcomplex De Braken dit jaar niet doorgaat. 

>>

Tue 04 Aug 2020 10:02

Advertenties

Filipe Toverboom buisman optiek Elan Bikes support Café zaal Kloosterzicht TopSlank EmielTechniek Geerts advies Huidtherapie Alfa Podium Boxtel Beleef Boxtel Doornmalen electro Geld en Makelaardij Remax-optimus Uitvaartonderneming Bijnen