01:18:02    zaterdag, 04 juli 2020
brabants centrum logo
Mon 25 May 2020 19:22

Bibliotheek Boxtel verrast met coronapoëzie

Lettergrootte: A- A+

Bibliotheek Boxtel verrast met coronapoëzie

Op de foto: Op het pleintje voor Babel Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker verschijnt elke dag een nieuw gedicht van Gerard Beentjes. Er staat een illustratie bij van Elize van der Werff. (Foto: Marc Cleutjens).

Het pleintje voor Babel Bibliotheek Boxtel hangt vol met gedichten van Gerard Beentjes en daarop geïnspireerde tekeningen van Elize van der Werff. En ook voor de ramen van de leeszaal hangt Beentjes’ poëzie op A3-formaat. De dichter uit Eemnes, die in het verleden tweemaal meedeed aan de lokale poëziewedstrijd DichtSlamRap, schrijft dagelijks een nieuw gedicht sinds Nederland in een intelligente lockdown ging. De bibliotheek nodigt inwoners uit om aan te haken en ook in de pen te klimmen.

Troost Teksten Tocht. Dat is de naam van een project dat Babel in alle zes vestigingen heeft uitgerold. ,,Het idee komt voort uit de berenjacht die overal plaatsvindt voor kinderen”, legt community librarian Marlies Germanus van Babel uit. ,,Waarom in coronatijd dan geen poëzieroute voor volwassenen organiseren?”

In Boxtel legde Germanus contact met journalist Marcel Linssen, die jaarlijks DichtSlamRap organiseert. ,,Marcel droeg meteen Gerard Beentjes voor”, vertelt ze. ,,Elke dag ontvangen we een nieuw gedicht dat een plekje krijgt op het pleintje voor onze bibliotheek of in de leeszaal.”

ABONNEES

Beentjes - voormalig dorpsdichter van Laren en Eemnes - noemt zijn poëzieproject ‘De Uitdaging’, zo vertelde hij deze week vanaf Schiermonnikoog. ,,Op de dag dat premier Mark Rutte de eerste coronamaatregelen afkondigde, besloot ik dagelijks een gedicht te gaan schrijven. In eerste instantie met het idee om alle gebeurtenissen rondom de coronacrisis persoonlijk te verwerken.” Zijn poëzie viel echter breder in de smaak. ,,Langzaam maar zeker abonneerden steeds meer vrienden zich op een dagelijks gedicht. Ik sta nu op 105 leden die elke dag een gedicht ontvangen. Elize van der Werff, een bevriende beeldend kunstenares, maakt er steeds een passende illustratie bij. Nu mijn gedichten verspreid worden, bieden ze verstrooiing en verlichting.”

NOOIT MET PENSIOEN

Dat zijn poëzie in het Boxtelse straatbeeld is te zien en elke dag wordt uitgebreid, vindt Beentjes erg leuk. ,,Hoe lang ik doorga? Misschien stop ik op 1 juni als de maatregelen verder versoepelen. Maar zolang Elize en ik er plezier in hebben, gaan we vast nog een tijdje door.” Lachend: ,,Ik ben al met pensioen. Maar ach, een dichter stopt nooit met schrijven.”

Beentjes laat zich inspireren door actuele berichten over Covid-19. Daarnaast krijgt hij regelmatig tips waarmee hij aan de slag gaat. ,,Uiterlijk ’s morgens om acht uur heeft Elize mijn gedicht. Drie uur later verstrijkt haar deadline. Daarna volgt publicatie op Facebook en Instagram en gaat een mail uit naar mijn abonnees en natuurlijk de bibliotheek in Boxtel.”

POËZIEROUTE

Germanus nodigt inwoners van Boxtel uit om ook zelf coronagedichten te schrijven. Inmiddels heeft oud-inwoonster Martje Wijers, winnares van DichtSlamRap in 2019, haar deelname toegezegd. ,,Samen met de gedichten van Gerard Beentjes en de tekeningen van Elize van der Werff willen we een poëzieroute samenstellen. Wie zelf niet gaat schrijven, maar wél een gedicht voor het raam wil hangen, mag zich ook melden. Dan zorgen wij voor een poëzieposter.”

Meer weten of meedoen? Stuur dan een e-mail naar boxtel@babeldenbosch.nl. De bibliotheek in Boxtel is van maandag tot en met vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is publiek welkom tussen 10.00 en 14.00 uur.

Tekst: Marc Cleutjens.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Oppositie Haaren zegt vertrouwen wethouder op om proces Willibrordusschool

Oppositie Haaren zegt vertrouwen wethouder op om proces Willibrordusschool

Het proces rond de nieuwbouw of renovatie van de Willibrordusschool in Esch zorgde donderdagavond voor vuurwerk in de gemeenteraadsvergadering... >>

Fri 03 Jul 2020 09:49

Hoofdgebouw Lindenlust wordt zorgcomplex, grote bomen blijven staan

Hoofdgebouw Lindenlust wordt zorgcomplex, grote bomen blijven staan

De Bomen Brigade Boxtel had gelijk. Het terrein van Lindenlust telt geen 119 maar 278 bomen. En die worden op 23 na... >>

Wed 01 Jul 2020 14:27

Eendjespakket is Boxtels vervolg op berenjacht

Eendjespakket is Boxtels vervolg op berenjacht

Her en der prijken nog steeds beren in Boxtel voor de ramen. Een paar weken geleden was de berenjacht een grote hit in Nederland.... >>

Tue 30 Jun 2020 16:53

Boxtel haalt in 2019 8,3 miljoen uit eigen reserves

Boxtel haalt in 2019 8,3 miljoen uit eigen reserves

Boxtel heeft in 2019 zeven miljoen euro meer uitgegeven dan er binnenkwam, is te lezen in de jaarrekening. Doordat de gemeente 8,3... >>

Tue 30 Jun 2020 10:14

Gasleiding geraakt bij graafwerkzaamheden

Gasleiding geraakt bij graafwerkzaamheden

Bij graafwerkzaamheden op het terrein waar vroeger het Chinese-Japanse restaurant New Palace stond werd maandag rond 14.30 uur een gasleiding... >>

Mon 29 Jun 2020 16:09

Advertenties

Podium Boxtel Alfa Café zaal Kloosterzicht EmielTechniek Filipe Geld en Makelaardij Beleef Boxtel Geerts advies Remax-optimus buisman optiek Doornmalen electro Meubelmakerijdenberg Huidtherapie Olieenzo Toverboom TopSlank