20:25:45    maandag, 17 februari 2020
brabants centrum logo
Fri 06 Feb 2015 11:55

Provincie Noord-Brabant unaniem tegen schaliegas

Lettergrootte: A- A+

Provincie Noord-Brabant unaniem tegen schaliegas

Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben vrijdag unaniem ingestemd met een wijziging van de provinciale milieuverordening. In de gewijzigde verordening is een verbod opgenomen op het opsporen en winnen van schaliegas.

De provinciale politiek nam op 27 september 2013 in meerderheid de motie Brabant schaliegasvrij aan. Met deze motie vroegen Provinciale Staten 'het college van Gedeputeerde Staten een juridisch houdbaar voorstel te doen om de Provinciale milieuverodening zo aan te passen dat de provincie Noord-Brabant wordt aangewezen tot boringsvrije zone, als het gaat om de (proef)winning van schaliegas'.

In de gewijzigde Provinciale milieuverordening zijn verbodszones voor schaliegas aangewezen omdat er een relatie is met het belang van water voor menselijke consumptie. Uitgangspunt is dat grondwatervoorraden nu en in de toekomst beschermd moeten worden. De provincie doet dit door bijna heel Noord-Brabant aan te wijzen als beschermingszone.

VOORBARIG

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) vindt de plannen om in Noord-Brabant een verbod af te kondigen voor boringen naar schaliegas voorbarig. De provincie neemt hierover vandaag een besluit.

Volgens Kamp loopt momenteel een zogeheten planMER-onderzoek dat alle risico's eerst in beeld moet brengen. De minister geeft ook aan dat hij onderzoekt welke boringsvrije zones er moeten komen 'voor het borgen van de drinkwatervoorziening'. Kamp geeft ook aan dat hij sowieso geen boringen wil in waterwin- en grondwaterbeschermingsgebieden.

Met het vaststellen van een gewijzigde milieuverordening uit 2010 zal een meerderheid van Provinciale Staten vandaag waarschijnlijk instemmen met een verbod op de winning van schaliegas in gebied waar grondwater gewonnen wordt voor menselijke consumptie.

Kamp stelt dat na landelijk onderzoek pas duidelijk wordt welke kansen en risico's er zijn bij de winning van schaliegas. Hij noemt het borgen van de beschikbaarheid van schoon drinkwater 'voor nu en in de toekomst een expliciet onderdeel van de structuurvisie Ondergrond'. Daarin worden de uitkomsten van Kamps onderzoek opgenomen.

Dat de provincie nu al spreekt van risico's en daarom een verbod op schaliegaswinning wil afkondigen noemt de minister voorbarig. ,,Dit wordt momenteel onderzocht in het planMER Schaliegas. De bij u voorliggende wijziging loopt vooruit op de uitkomsten van dit onderzoek."

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Politie sluit brandstichting Baandervrouwenlaan niet uit

Politie sluit brandstichting Baandervrouwenlaan niet uit

De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de autobrand aan de Baandervrouwenlaan die vannacht woedde. Brandstichting wordt niet... >>

Mon 17 Feb 2020 08:32

Brandweer haalt boom neer in Gemonde vanwege storm

Brandweer haalt boom neer in Gemonde vanwege storm

Storm Dennis waait door het land en zorgt op veel plekken voor schade. In Gemonde was de brandweer er op tijd bij: de lieden haalden een boom... >>

Sun 16 Feb 2020 16:06

Schulden kwijtschelden? Dat doet Boxtel al...

Schulden kwijtschelden? Dat doet Boxtel al...

,,Laat mensen met diepe schulden met een schone lei beginnen", was onlangs de oproep van coalitiepartij SP aan het Boxtelse college van B... >>

Fri 14 Feb 2020 15:00

Hoe bezuinigt Boxtel eigenlijk op haar eigen organisatie?

Hoe bezuinigt Boxtel eigenlijk op haar eigen organisatie?

Brabants Centrum onderzocht hoe Boxtel zelf bezuinigt op haar ambtenarenbedrijf. En daar valt wel wat over te vertellen...

>>

Thu 13 Feb 2020 17:09

Advertenties

EmielTechniek Huidtherapie Geerts advies Toverboom Uitvaartonderneming Bijnen Meubelmakerijdenberg Olieenzo Doornmalen electro buisman optiek Modecentrum Frans Theelen Café zaal Kloosterzicht Filipe Beleef Boxtel TopSlank Geld en Makelaardij