17:33:41    donderdag, 28 mei 2020
brabants centrum logo
Fri 08 May 2020 14:24

'Het gaat vooral om luisteren en echte aandacht'

Lettergrootte: A- A+

'Het gaat vooral om luisteren en echte aandacht'

Op de foto: Liesbeth Prinsen en bovenbouwleerkracht Loes Konings laten een van de vele welkomstborden zien die het personeel heeft gemaakt. (Foto's: Peter de Koning).

Alternatieve roosters in elkaar knutselen, klaslokalen verbouwen en onderwijsvormen aanpassen. Basisschoolkinderen moeten vanaf maandag de helft van de tijd naar school, maar hier is wel wat voorbereiding voor nodig. Alle praktische zaken zijn volgens directeur Liesbeth Prinsen van De Spelelier echter niet het belangrijkst: ,,De eerste weken gaat het er vooral om hoe kinderen zich voelen en hoe ze hun tijd thuis beleefd hebben."

'Normaal' betekent iets heel anders sinds de uitbraak van het coronavirus. Ook kinderen hebben ineens te maken met veel onduidelijkheid: ze mogen niet meer naar school en ook clubjes en sporten gaan niet door. Voor jeugd in de basisschoolleeftijd begint het 'normale leven' weer een beetje vorm te krijgen de komende tijd: sinds vorige week mogen jongeren weer sporten en vanaf maandag gaan zij weer de helft van de tijd naar school.

ORGANISATIE

De Spelelier heeft het advies van het kabinet opgevolgd en ervoor gekozen om kinderen hele dagen naar school te laten komen. Dit komt erop neer dat kinderen twee dagen in de week naar school komen. Door het aantal lesuren iets anders in te delen, krijgt de jeugd in dit tijdbestek stof van een halve schoolweek voor hun kiezen. Hiervoor is gekozen om het makkelijker te maken voor kinderopvang en ouders. Ook geeft het duidelijkheid voor de kinderen en worden hiermee overbodige verkeersstromen voorkomen van ouders die hun kroost komen ophalen.

Dit vergt echter nogal wat organisatie, geeft Prinsen aan. Kinderen worden verdeeld in verschillende groepen die via verschillende ingangen naar school komen. Ook worden er extra hygiënemaatregelen getroffen, moet er uitvoerig gecommuniceerd worden met ouders en worden er handelingskaders en protocollen opgesteld.

En dit is nogal een onderneming, waarbij met allerlei details rekening gehouden moet worden. Misschien wel meer dan in eerste instantie lijkt. Zo moet in de schema's rekening gehouden worden met broertjes en zusjes die ook naar De Spelelier gaan. ,,Die willen we zoveel mogelijk op dezelfde tijdstippen naar school laten komen om het gemakkelijk te maken voor ouders. Dat is in 95 procent van de gevallen gelukt, dus dat vinden we zeer geslaagd", legt Prinsen uit.

Ook moet elke dag de hele school volledig schoongemaakt worden. En dan niet alleen de vloeren en grote oppervlakten, maar alle tafeltjes, stoeltjes, deurklinken, lichtknopjes en sanitair. En de speelplaats wordt in vakken verdeeld om groepen niet te mixen en pauzetijden worden aangepast.

GROOTOUDERS

Toch zijn al deze praktische zaken niet het belangrijkste, benadrukt Prinsen. In de eerste weken wordt vooral gefocust op het welzijn van de kinderen. Het is belangrijk dat het duidelijk voor hen is dat hun leerkracht hen gemist heeft en blij is hen te zien, legt de directeur uit. ,,Je moet alles proberen te vertalen naar de ontwikkeling van het kind. De leerlingen gaan al een tijd niet naar school. Hoe is dat nou voor ze? Hoe voelen ze zich? Hoe hebben ze het gehad toen ze al die tijd thuis zaten? Zijn ze misschien een opa of oma verloren aan het coronavirus? Het gaat vooral om luisteren en echte aandacht."

ANDERHALVE METER

Een van de grootste uitdagingen voor leerkrachten, is de anderhalvemeterregel. Docenten moeten afstand houden tot elkaar, ouders, maar ook tot hun leerlingen. Voor de oudere jeugd is dit nog wel te begrijpen, maar hoe leg je kleuters zoiets uit?

,,Hier hebben we genoeg praktische manieren voor", vertelt Prinsen. ,,Maar het druist natuurlijk totaal tegen de natuur van een vierjarig kind in. Je kunt als leraar niet even een handje vasthouden om een leerling te helpen met schrijven of een schouderklopje geven."

Toch is het soms in het onderwijs onmogelijk om afstand te houden: ,,Als een kind valt, moet je het gewoon omhoog helpen. Daarom hebben we iedereen geïnstrueerd om zoveel en zo vaak mogelijk handen te wassen.

Ook de onderwijsvorm moet aangepast worden door het voorschrift om afstand te houden. Prinsen legt uit dat op De Spelelier vaag gebruik wordt gemaakt van zogeheten instructietafels. Dan komt een groep kinderen aan een grote tafel zitten en legt de leerkracht specifiek voor die leerlingen een onderwerp uit. Ook iemand een op een helpen door even aan het tafeltje te gaan zitten, kan nu niet. ,,Daarom zijn we volop bezig om onze onderwijsvormen- en methoden aan te passen."

Tekst: Jules Hameleers|Foto: Peter de Koning

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Liempdse leerling SintLucas haalt finale techniekwedstrijd

Liempdse leerling SintLucas haalt finale techniekwedstrijd

Vmbo-leerling Anouk Bressers uit Liempde van het SintLucas heeft de finale gehaald van de Vakkanjer Scout techniekwedstrijd. Samen met... >>

Thu 28 May 2020 16:58

Burgemeester verwacht nieuwe aderlating op begroting door corona

Burgemeester verwacht nieuwe aderlating op begroting door corona

De coronacrisis zal flinke gevolgen hebben op de gemeentelijke begroting. Dat verwacht de Boxtelse burgemeester Ronald van Meygaarden. Daarmee... >>

Thu 28 May 2020 16:48

Doelpuntenmachine Mink van der Weerden traint hockeyjeugd MEP

Doelpuntenmachine Mink van der Weerden traint hockeyjeugd MEP

De strafcornerspecialist van het Nederlands hockeyelftal, Mink van der Weerden, trainde vrijdag twee jeugdteams van de Boxtelse club MEP. De... >>

Thu 28 May 2020 12:02

GGD test Vionpersoneel

GGD test Vionpersoneel

GGD Hart voor Brabant gaat alle medewerkers van vleesverwerker Vion in Boxtel testen. Afgelopen dagen kwamen elders in het land diverse... >>

Tue 26 May 2020 08:51

Bibliotheek Boxtel verrast met coronapoëzie

Bibliotheek Boxtel verrast met coronapoëzie

Het pleintje voor Babel Bibliotheek Boxtel hangt vol met gedichten van Gerard Beentjes en daarop geïnspireerde tekeningen van Elize van der... >>

Mon 25 May 2020 19:22

Advertenties

Meubelmakerijdenberg Elan Bikes support Doornmalen electro EmielTechniek Beleef Boxtel Remax-optimus TopSlank Huidtherapie Café zaal Kloosterzicht Geerts advies Podium Boxtel Geld en Makelaardij Olieenzo Filipe Uitvaartonderneming Bijnen Toverboom