07:36:39    zaterdag, 30 mei 2020
brabants centrum logo
Maandag, 12 augustus 2013 19:30 uur, laatst gewijzigd op 12 augustus 2013 22:14 uur

Wim van der Zanden treedt af

Wim van der Zanden treedt af

Op de foto: Wethouder Wim van der Zanden heeft maandagavond zijn aftreden bekendgemaakt. ,,Ik heb geen slapeloze nachten gehad de afgelopen dagen, maar emotioneel hakt het er wel behoorlijk in." (Foto: Albert Stolwijk).

UPDATE - Wethouder Wim van der Zanden (Balans) heeft maandagavond zijn aftreden bekendgemaakt. Hij verlaat het college van B. en W. naar aanleiding van de politieke crisis die vorige week in Boxtel ontstond. De overige drie wethouders gaan tot aan de verkiezingen op 19 maart 2014 samen verder. Dinsdagochtend verdelen ze de portefeuilles van Van der Zanden.

,,De huidige ontstane situatie voelt alsof er mij persoonlijk onrecht aan wordt gedaan, terwijl ik daar part noch deel aan heb, en ik naar eer en geweten, loyaal en steeds in het belang van onze burgers en steeds samen met mijn collega’s van burgemeester en wethouders het beleidsprogramma van de raad uitgevoerd heb." Dat schrijft Van der Zanden in een verklaring die hij kort voor aanvang van een extra raadsvergadering voorlas in een bijeenkomst met de pers.

De Boxtelse gemeenteraad kwam maandagavond in een extra vergadering bijeen om over de bestuurlijke crisis te vergaderen. Van der Zanden sprak 'de hoop uit dat de voltallige gemeenteraad het belang van (...) dossiers onderkent en het laatste kleine zetje wat er nog nodig is, ook zal gaan geven. Dan is al mijn noeste gedreven arbeid en lobbyen toch niet voor niks geweest, en zet Boxtel grote stappen vooruit in het belang van haar burgers."

Tijdens de raadsvergadering bleek maandagavond dat iedereen instemt met een minderheidscollege met de drie overgebleven wethouders: Peter van de Wiel (Combinatie95), Tossy de Man (PvdA/GroenLinks) en Willie van de Langenberg (InBox). Alle negen fracties legden een verklaring af, maar tot een debat kwam het vervolgens niet, vooral omdat Van der Zanden de handdoek in de ring had geworpen. Jos Hegeman (D66) constateerde dat het doek was gevallen: ,,En wij zijn daar niet rouwig om." Eric van den Broek (SP) zei dat de in 2010 gesmeedde coalitie getalsmatig weliswaar de grootste was, maar inhoudelijk de zwakste. ,,Balans en Combinatie95 vochten elkaar in de vorige bestuursperiode de tent uit..."

Het aftreden van de wethouder van de grootste partij in de gemeenteraad komt niet als een verrassing. Vorige week zegden de drie andere coalitiepartijen het vertrouwen op in Balans. Aanleiding vormde een - in hun ogen - beledigende brief van Balans waarin wethouder Peter van de Wiel (Combinatie95) werd verweten alleen verantwoordelijk te zijn geweest voor het verlenen van een vergunning voor proefboringen naar schaliegas.

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo Podium Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen Huidtherapie buisman optiek Toverboom TopSlank Alfa Doornmalen electro Meubelmakerijdenberg EmielTechniek Beleef Boxtel Elan Bikes support Geld en Makelaardij Geerts advies Filipe