19:16:58    maandag, 24 februari 2020
brabants centrum logo
Zaterdag, 16 april 2011 10:25 uur, laatst gewijzigd op 16 april 2011 10:27 uur

Verrassend concert u2nl in podium Boxtel

Verrassend concert u2nl in podium Boxtel

Op de foto: U2NL trakteerde het publiek in Podium Boxtel op een gelikte rockshow. (Foto: Albert Stolwijk).

Natuurlijk, U2NL is geen U2 en de show van de Nederlandse coverband kan niet tippen aan de stadionspektakels die de vier succesvolle Ieren doorgaans presenteren. Maar de driehonderd bezoekers van het concert van U2NL in Podium Boxtel waanden zich vrijdagavond toch echt bij een heus U2-optreden. Waar de zang van Frank Wensink amper gelijkenis vertoonde met het geluid van frontman Bono, slaagde de band er op verbluffend wijze in een mooie selectie uit het zo immense U2-songbook te laten horen.

Een handjevol bezoekers bekende vrijdagavond niet eerder een optreden van U2 gezien te hebben. De meesten echter stonden al eens in De Kuip of de Amsterdam Arena of reisden hun helden – getuige de tourshirtjes die ze droegen - achterna naar Croke Park in Dublin of het Ernst Happel Stadion in Wenen. En na een aarzelend begin lukte het U2NL de zaal om te toveren in een swingende massa. ,,Sluit je ogen en je hoort U2 zelf spelen”, was een veelgehoord compliment.

De gelijkenis met de echte U2-sound was af en toe dan ook verbijsterend. De unieke sound van gitarist The Edge, het handelsmerk van U2, werd door gitarist Sander perfect gekopieerd. Of het nu een golden oldie was – ’Out of Control’ van debuutalbum Boy uit 1981 – of recente hits als ’Vertigo’ en ’City of Blinding Lights’, het was onmiskenbaar U2. Met een pompende bas en stuwende drums gaf U2NL van meet af aan gas.

Dapper was de keuze van een reeks minder bekende nummers, die alleen de echte U2-fans herkennen. Het duistere ’Exit’ bijvoorbeeld van het album The Joshua Tree. Een fantastisch liedje, maar geen hit die iedereen kan meezingen. Pas in de finale klonken de nummers die tot de canon van de internationale popmuziek behoren. ’New Year’s Day’ bijvoorbeeld, en natuurlijk ’Where the streets have no name’. Geholpen door een vette lichtshow en rookmachines stond hier een band die weet hoe een zaal ingepakt kan worden.

Voor Podium Boxtel was U2NL ook een nieuwtje. Niet eerder slaagde een rockband erin om in een zaal zonder stoelen zoveel sfeer te scheppen. Manager Ron Rietdijk was in zijn nopjes en voelt wel voor een reprise. Zanger Frank Wensink ook. ,,Tot de volgende keer in Boxtel.” Zijn missie was geslaagd. Hoe anders is het te verklaren als iemand hem bij het verlaten de hand drukt en zegt ’Bedankt, Bono’. Dat zal bij een concert van het grote U2 niet lukken...

Auteur: MARC CLEUTJENS

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geld en Makelaardij Uitvaartonderneming Bijnen Olieenzo Geerts advies Podium Boxtel EmielTechniek buisman optiek Beleef Boxtel TopSlank Remax-optimus Filipe Café zaal Kloosterzicht Toverboom Meubelmakerijdenberg Doornmalen electro