00:46:13    donderdag, 20 februari 2020
brabants centrum logo
Maandag, 23 mei 2011 15:39 uur, laatst gewijzigd op 23 mei 2011 15:48 uur

Verbod op onttrekken oppervlaktewater

Verbod op onttrekken oppervlaktewater

Op de foto: Zicht op de Heerenbeekloop. (Foto: Albert Stolwijk).

Met ingang van dinsdag 24 mei is het verboden om water te onttrekken uit beken en sloten oppervlaktewater in een groot deel van Waterschap De Dommel. Het waterschap kondigt dit verbod af om te voorkomen dat er te weinig water in de beken en rivieren overblijft.

Te weinig water in sloten en beken kan ernstige gevolgen hebben voor de waterkwaliteit, de grondwaterstand en de flora en fauna. Het besluit is mede gebaseerd op de verwachting dat er ook de komende weken weinig neerslag zal vallen. Een verdere verlaging van de waterstand en afname van de stroming wil het waterschap zoveel mogelijk voorkomen.

Vorig jaar werd een dergelijk verbod voor dit gebied op 26 juni afgekondigd. Een verbod wordt afgekondigd als de hoeveelheid water die door een beek stroomt minder dan 10 procent is van het jaargemiddelde en de weersvooruitzichten aangeven dat er de komende weken geen neerslag van betekenis valt. Het waterpeil in veel beken staat nu beduidend lager dan dat dat gebruikelijk is in de zomer. Bij andere beken is het peil wel redelijk, maar is de doorstroming van het water minder. De meeste hooggelegen sloten staan droog.

Het onttrekkingsverbod geldt voor een groot deel van het gebied van Waterschap De Dommel. Het gaat met name om de volgende beken én de daarbij behorende zijwaterlopen, zoals de Beerze, de Dommel, de Essche Stroom, de Groote Beerze, de Groote Waterloop, de Heerenbeekloop, de Kleine Aa en de Voorste Stroom. Een overzichtelijk kaartje staat op www.dommel.nl/onttrekkingsverbod.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Uitvaartonderneming Bijnen Huidtherapie buisman optiek Geld en Makelaardij EmielTechniek Toverboom Doornmalen electro Café zaal Kloosterzicht TopSlank Remax-optimus Podium Boxtel Modecentrum Frans Theelen Filipe Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel