11:08:34    vrijdag, 05 juni 2020
brabants centrum logo
Zondag, 24 maart 2013 11:31 uur, laatst gewijzigd op 24 maart 2013 11:33 uur

VVV-excursies Duits Lijntje

VVV-excursies Duits Lijntje

Op de foto: Zicht op de in de Tweede Wereldoorlog verwoeste spoorburg van het Duits Lijntje nabij Wesel in Duitsland. (Foto: Marc Cleutjens).

De rijke geschiedenis van het Duits Lijntje komt dit jaar weer tot leven tijdens vier busexcursies die de VVV Noordoost-Brabant gaat organiseren. In de maanden april, mei, juni en augustus kunnen spoor- en treinliefhebbers instappen voor een rondgang langs het oude spoortracé.

Het Duits Lijntje speelde een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van het spoorwegnetwerk van Nederland. De spoorlijn liep oorspronkelijk van Londen naar Sint-Petersburg, maar met name de verbinding van Boxtel naar Wesel in Duitsland kent een roemrijke geschiedenis. In 1869 is de bouw gestart en in 1873 is de spoorlijn geopend door de Noord-Brabantsch-Duitse Spoorwegmaatschappij (NBDS).

Het doel van deze oost-westverbinding was het tot stand brengen van een rechtstreeks en vooral kort tracé tussen de zeehavens Vlissingen, Antwerpen en Rotterdam en het Duitse achterland. In 1950 werd de spoorlijn opgeheven en reed de laatste passagierstrein. Tot het begin van deze eeuw reden er goederentreinen richting Cehave in Veghel.

Drie verschillende busexcursies leiden bezoekers langs een deel van het oude spoortracé die ieder een ander verhaal kennen. Ze laten de historie ontdekken en tonen de mooie groene omgeving van de oude spoorlijn. De excursies vinden plaats op zaterdag 20 april vanaf het oude station in Veghel en station Boxtel en voeren naar Mill & Sint-Hubert. Zaterdag 18 mei en 15 juni vertrekt de bus vanuit Veghel en Schaijk naar Volkel/Mariaheide. Zaterdag 3 augustus voert de busrit van Veghel en Schaijk naar Gennep en Hommersum in Duitsland.

Reserveren van de VVV-busreis kan bij de VVV’s in Het Groene Woud, De Maashorst en Land van Cuijk, alsmede via www.duitslijntje.eu. Bellen kan ook: (073) 614 99 86.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel Filipe Huidtherapie Podium Boxtel Olieenzo Geerts advies Uitvaartonderneming Bijnen Elan Bikes support Doornmalen electro Meubelmakerijdenberg Toverboom Café zaal Kloosterzicht TopSlank buisman optiek EmielTechniek Geld en Makelaardij