18:41:28    maandag, 24 februari 2020
brabants centrum logo
Vrijdag, 23 januari 2015 12:19 uur, laatst gewijzigd op 23 januari 2015 12:22 uur

Uilenkast in Dommelbimd

Uilenkast in Dommelbimd

Op de foto: Hen Maas van de Vogelwerkgroep plaatste woensdagmiddag een broedkast voor steenuilen in natuurgebied Dommelbimd. (Foto: Albert Stolwijk).

Leden van de Vogelwerkgroep, onderdeel van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer (WNLB) hebben woensdagmiddag een steenuilenkast opgehangen in natuurgebied Dommelbimd tussen de Eindhovenseweg en kasteel Stapelen. ,,Nu nog hopen dat er gebroed wordt in de kast", aldus coördinator Frans Maas van de Vogelwerkgroep.

Maas geeft aan dat de Vogelwerkgroep uilenkasten van natuurorganisatie Brabants Landschap ontvangt. ,,In de straat Kleinderliempde hebben we vorig jaar verschillende broedgevallen van steenuilen ontdekt. Die jongen moeten ook weer ergens heen."

Volgens de Boxtelse vogelliefhebber is Dommelbimd 'een ideaal natuurgebied' voor de uilen. ,,Ze leven van grote kevers en wormen. Op plekken waar vee rondloopt, zie je ook veel kevers. In de Dommelbimd loopt een aantal koeien, waardoor de leefomgeving dus ideaal is." Maas geeft aan dat de broedtijd voor steenuilen inmiddels is ingegaan. ,,Je kunt nu al regelmatig uilen horen baltsen, dat zijn lokroepen waarmee ze een partner zoeken."

Medio april, na de 'ei-leg' van de steenuilen, zullen leden van de Vogelwerkgroep de nestkasten in de gemeente Boxtel controleren. ,,Op dat moment verstoor je het broeden niet meer. Het zou geweldig zijn als er al een paartje in de nieuwste nestkast zou broeden."

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Huidtherapie Geld en Makelaardij Remax-optimus Uitvaartonderneming Bijnen Olieenzo Filipe buisman optiek Café zaal Kloosterzicht Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel Toverboom Geerts advies EmielTechniek TopSlank Podium Boxtel