06:13:44    zaterdag, 06 juni 2020
brabants centrum logo
Maandag, 28 januari 2013 18:51 uur, laatst gewijzigd op 29 januari 2013 08:52 uur

Troonsafstand koningin Beatrix

Troonsafstand koningin Beatrix

Op de foto: Koningin Beatrix te gast in de Boxtelse wijk In Goede Aarde, 18 oktober 2005. Achter haar commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen en burgemeester Jan van Homelen. (Foto: Peter de Koning).

Koningin Beatrix heeft maandag 28 januari om klokslag 19.00 uur bekendgemaakt dat ze afstand zal doen van de troon. Kroonprins Willem-Alexander volgt zijn moeder op 30 april, Koninginnedag, op als koning.

Koningin Beatrix viert donderdag 31 januari haar 75e verjaardag. In haar toespraak zei ze dat dit jaar een nieuw tijdperk aanbreekt, mede doordat ze deze leeftijd in goede gezondheid bereikt en het koningschap de tweehonderdste verjaardag viert. Heel nadrukkelijk noemde ze prins Claus, die haar altijd tot grote steun is geweest.

Kroonprins Willem-Alexander volgt zijn moeder op. Dat zal gebeuren op 30 april en hij voortaan als koning Willem-Alexander door het leven zal gaan. Prinses Maxima mag zich vanaf die dag koningin noemen. Volgens koningin Beatrix zijn Willem-Alexander en Maxima 'ten volle voorbereid' op hun taak. Ze gaf nadrukkelijk aan dat ze niet uit beeld zal verdwijnen. ,,Het is geen afscheid. Ik hoop velen van u nog dikwijs te ontmoeten."

Premier Mark Rutte sprak met respect over de vorstin, die met ziel en zaligheid invulling heeft gegeven aan haar taak. ,,Koningin Beatrix was en is het hart van de samenleving. Ze was er altijd, bij sportieve successen en bij noodlottige tegenslag, zoals de Bijlmerramp en de vuurwerkramp in Enschede."

BOXTEL

Koningin Beatrix bracht gedurende haar regeerperiode enkele malen een officieel bezoek aan Boxtel. Kort na haar aantreden bezocht ze, begeleid door toenmalig burgemeester Paul Pesch, een bezoek aan exportslachterij Encebe (thans: Vion) en was ze te gast op de varkershouderij van de familie Langerwerf op Tongeren.

In oktober 2005 was koningin Beatrix op bezoek in de duurzame nieuwbouwwijk In Goede Aarde in Boxtel. Ze onthulde in het bijzijn van burgemeester Jan van Homelen en wethouder Ger van den Oetelaar een gedenksteen waarmee de wijk officieel werd geopend. Ook sprak ze met enkele bewoners over duurzame toepassingen in hun nieuwe huis.

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen Geld en Makelaardij Olieenzo Filipe Meubelmakerijdenberg TopSlank buisman optiek Café zaal Kloosterzicht Alfa Remax-optimus Geerts advies Elan Bikes support EmielTechniek Toverboom Podium Boxtel