22:27:27    dinsdag, 14 juli 2020
brabants centrum logo
Vrijdag, 06 juli 2012 10:06 uur, laatst gewijzigd op 06 juli 2012 10:16 uur

Toon Schellekens overleden

Toon Schellekens overleden

Op de foto: Toon Schellekens bij het beeld De Geliefden, dat eveneens inspiratie bood aan een van zijn gedichtjes. (Archieffoto: Gerard Schalkx).

In zijn slaap is in de nacht van donderdag op vrijdag Toon Schellekens onverwacht overleden. De 79-jarige Boxtelaar vulde regelmatig de kolommen van Brabants Centrum met gedichtjes. Als freelancer interviewde hij in het verleden veel bekende en onbekende dorpsgenoten voor de krant. De mooiste verhalen uit de serie werd in 2009 in boekvorm uitgegeven onder de titel 'Dicht in de buurt - onder gewone mensen'.

Buurten was een van de favoriete bezigheden van Toon, maar schrijven óók. Die combinatie van talenten maakte van de verhalenbundel Dicht in de buurt een bijzondere serie over (hoofdzakelijk) Boxtelse personages van allerlei pluimage. Zoals hij er zelf overigens ook een was. Bijvoorbeeld als vaandeldrager in het gevolg van reus Jas de Keistamper of als kolderieke veldwachter Jan Stapnetjes in carnavalsrijk Eendengat. Eerder schreef hij een bundel grappige versjes onder de titel 'Boxtelse Moppen'.

Zijn hart had de Boxtelaar verpand aan de wijk Selissenwal, waar hij precies vijftig jaar geleden met zijn echtgenote Tonnie neerstreek. Regelmatig klom hij in de pen om te pleiten voor verbeteringen in de wijk. Bijvoorbeeld toen de klokkentoren Magere Josje 'monddood' was gemaakt. Zijn gedichtje met een oproep om de klokken van de voormalige Maria Reginakerk weer te laten 'zingen' bleef niet zonder succes. Maar ook voor een lofzang op het een of ander schoof Toon vaak aan zijn computer. Op de avond vóór zijn dood publiceerde de krant zijn laatste gedichtje onder de titel 'Buitenspel'.

Bestuur, directie en (oud-)medewerkers van Brabants Centrum zijn geschokt door het overlijden van Toon Schellekens. Zij wensen zijn echtgenote Tonnie en de overige familieleden veel sterkte om dit verlies te dragen.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo Alfa Geld en Makelaardij Beleef Boxtel Elan Bikes support TopSlank Filipe EmielTechniek Meubelmakerijdenberg Huidtherapie Remax-optimus Uitvaartonderneming Bijnen Toverboom Doornmalen electro buisman optiek Café zaal Kloosterzicht