23:43:05    zaterdag, 06 juni 2020
brabants centrum logo
Donderdag, 08 augustus 2013 15:19 uur, laatst gewijzigd op 08 augustus 2013 15:21 uur

Suikerfeest na zware ramadan

Suikerfeest na zware ramadan

Op de foto: De ramadan is voorbij. Het gezin Rahmoune smult van lekkere hapjes en zoete thee. (Foto: Peter de Koning).

De zilveren dienbladen blinken in de ochtendzon. Ze liggen vol met zoete heerlijkheden waar het hele gezin Rahmoune naar hartenlust van smult. De ramadan is voorbij en aan de Vaandelstraat wordt dat flink gevierd. Met het Suikerfeest.

Pannenkoekjes, chocola, amandelspijs, kokos, anijs. Het is te veel om op te noemen. Vader Mohamed Rahmoune schenkt de thee terwijl zijn echtgenote Najat met de volle dienbladen rond gaat. De islamitische vastenmaand is voorbij en dat wordt gevierd met het Suikerfeest.

De meeste familieleden en bezoekers tasten graag toe, een enkeling heeft al genoeg gehad en slaat even over. ,,We zijn vanmorgen naar de moskee geweest om te bidden en anderen te ontmoeten”, vertelt Mohamed. ,,Na het gebed feliciteerde iedereen elkaar en gingen we naar huis om in eigen kring het einde van de ramadan te vieren.”

De ramadan betekent vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Ook drinken is niet toegestaan. En met de zomerse temperaturen van de afgelopen weken viel dat niet mee. ,,Die koele regendag deze week was een verademing”, lacht Najat Rahmoune. ,,Het was een zware ramadan, we verdienen een bonus van God.”

 

Auteur: Peter de Koning

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Remax-optimus Alfa Geerts advies Geld en Makelaardij TopSlank Beleef Boxtel EmielTechniek Toverboom Elan Bikes support Café zaal Kloosterzicht buisman optiek Meubelmakerijdenberg Olieenzo Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen Podium Boxtel