13:44:37    vrijdag, 10 juli 2020
brabants centrum logo
Donderdag, 07 juli 2011 13:48 uur, laatst gewijzigd op 07 juli 2011 13:49 uur

Spannende momenten bij Stapelen

Spannende momenten bij Stapelen

Op de foto: Kasteel Stapelen staat vandaag in de steigers. Medewerkers van bouwbedrijf Nico de Bont zijn druk bezig om het bovenstuk van de trapgevel van de ridderzaal te repareren. (Foto: Albert Stolwijk).

Het park bij kasteel Stapelen én het kasteel zelf werden vorige week dinsdag flink getroffen door het noodweer. Niet alleen waaiden veel eeuwenoude bomen om, ook het bovenstuk van de gevel van de ridderzaal heeft het bijna begeven en moet dringend gestut worden. Vanochtend werd gestart met de werkzaamheden aan de 150 jaar oude geveltop.

,,De gevel is helemaal uit het lood geslagen”, vertelt overste Noud Smulders van de paters Assumptionisten die het kasteel bewonen. ,,We zijn erg bang dat het bovenstuk naar beneden komt.” Het bouwbedrijf Nico de Bont werd ingeschakeld om de gevel veilig te stellen. Het probleem is echter dat er geen kraan op de binnenplaats bij het kasteel kan komen. ,,Een kraan weegt 30 ton, dat houdt de brug over de gracht niet”, legt Smulders uit.

Woensdagochtend kwam het bouwbedrijf naar het kasteel met een kleinere hoogwerker die wél over de brug kon. Vandaag, donderdag 7 juli, werd een tweede kraan gebracht en gingen de werkzaamheden van start.

De paters Assumptionisten staan op de binnenplaats van het kasteel te kijken naar de werkzaamheden. ,,We hopen dat alles goed gaat”, vertelt Smulders. ,,Als het bovenstuk naar beneden valt, wordt het een hele klus om deze weer op te bouwen.” Groot is de opluchting als de geveltop veilig aan de grond staat. Het terugplaatsen zal nog voor wat hoofdbrekens zorgen bij Nico de Bont en zijn medewerkers. Duidelijk is dat de trapgevel beter verankerd moet worden, dit kan onder meer door het gebruik van ijzeren staven. ,,Anders staan we hier volgend jaar weer", aldus De Bont.

Auteur: Mariëlle Wijffelaars

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel Café zaal Kloosterzicht TopSlank Huidtherapie Meubelmakerijdenberg Remax-optimus buisman optiek Geerts advies Filipe EmielTechniek Geld en Makelaardij Alfa Elan Bikes support Olieenzo Uitvaartonderneming Bijnen Toverboom