05:28:17    maandag, 24 februari 2020
brabants centrum logo
Woensdag, 25 mei 2011 21:11 uur, laatst gewijzigd op 25 mei 2011 21:13 uur

Roond massaal tegen 'Bloemendael'

Roond massaal tegen \'Bloemendael\'

Op de foto: Bewoners van de buurtschap Roond vrezen dat de aanleg van landbouwlandgoed Bloemendael hun buurtschap zal aantasten. (Foto: Albert Stolwijk).

De bewoners van de Boxtelse buurtschap Roond zijn bijna unaniem tegen de aanleg van landgoed Bloemendael. Dat stellen Martien Dijstelbloem en Sjef van Loon, die met drie buurtgenoten een actiecomité hebben gevormd dat namens de meerderheid van de bewoners ageert tegen het plan. Boxtel wil met de Haarense projectontwikkelaar Wim Vugts een 22 hectaren omvattend landbouwlandgoed realiseren waarin ook plaats is voor vijf grote langgevelboerderijen.

Naast bezwaren van onder meer de Heemkundekring Boxtel en de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel zijn het vooral de circa dertig huishoudens van de buurtschap Roond die ageren tegen ’Bloemendael’. Volgens de woordvoerders Dijstelbloem en Van Loon is in een bezwaarschrift een lange lijst bedenkingen en onvolkomenheden op papier gezet.

Het grootste bezwaar van de bewoners van de Roond is dat ze het niet eens zijn met de ’onomkeerbare’ veranderingen die in het vroegere gehucht met plan Bloemendael worden aangebracht. ,,Iedereen is het erover eens dat de Roond al voldoende natuurrijk is en dat daarom geen landgoed gerealiseerd hoeft te worden”, stelt Dijstelbloem. ,,De meeste mensen vinden dat Boxtel met zijn vingers van de Roond moet afblijven om te voorkomen dat het cultuurhistorisch karakter van de buurtschap wordt aangetast.”

Volgens de critici is er van alles mis met het ontwerpbestemmingsplan dat Boxtel in hun ogen overhaast ter inzage heeft gelegd. ,,Onze bedenkingen laten zich samenvatten onder de drie O’s. Het plan mist openheid, de omvang van de vijf langgevelboerderijen is te groot en er is veel onduidelijkheid over de manier waarop het landgoed zal worden onderhouden.”, stelt Dijstelbloem.

Lees donderdag 26 mei meer in Brabants Centrum.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Filipe Modecentrum Frans Theelen Doornmalen electro Geld en Makelaardij TopSlank buisman optiek Beleef Boxtel Huidtherapie Podium Boxtel Toverboom Olieenzo Meubelmakerijdenberg Uitvaartonderneming Bijnen Café zaal Kloosterzicht Remax-optimus