23:06:21    vrijdag, 21 februari 2020
brabants centrum logo
Zaterdag, 25 mei 2013 20:47 uur, laatst gewijzigd op 26 mei 2013 00:35 uur

Ridders vechten bij Stapelen

Ridders vechten bij Stapelen

Op de foto: Ridders van de IJssel brengen de middeleeuwen tot leven bij kasteel Stapelen. (Foto: Henk van Weert).

De Ridders van de IJssel, een gezelschap van mannen en vrouwen uit de omgeving van Kampen, liet zaterdag in kasteelpark Stapelen zien hoe het leven er in de middeleeuwen uitzag. Ook zondag 26 mei treden de mannen in harnassen nog op.

Terwijl op de binnenplaats van de Boxtelse burcht het Heilig Bloedspel werd opgevoerd, sloegen ridders, jonkvrouwen en kinderen een kamp op, waar het publiek onder meer kon genieten van spectaculaire zwaardgevechten met als inzet de hand van een schone jonkvrouw. Met name de jeugd keek de ogen uit.

Re-enactment. Zo heet het spel van vrijwilligers die de geschiedenis laten herleven. De leden van Ridders van de IJssel nemen kijkers mee naar de twaalfde en dertiende eeuw. De groep uit Overijssel toont allerlei dagelijkse rituelen uit de middeleeuwen. Naast de zwaardvechtdemonstraties ging het om koken, het gebruik van kruiden en naaien tot het bewerken van leer, boogschieten én het vervaardigen van maliënkolders.

Ook gaven zij het publiek uitleg over de leefwijze, de gewoonten en maatschappelijke en politiek getinte gebeurtenissen in de middeleeuwen. In Boxtel hadden de ridders ook een ondersteunende rol, waarbij ze zaterdag een rol speelden tijdens het Heilig Bloedspel.

Kijk voor een fotoreportage op onze Facebookpagina.

Auteur: Stefan Latijnhouwers

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Meubelmakerijdenberg Olieenzo Remax-optimus Huidtherapie Podium Boxtel Geld en Makelaardij TopSlank Uitvaartonderneming Bijnen Beleef Boxtel Doornmalen electro EmielTechniek Filipe Toverboom Café zaal Kloosterzicht Modecentrum Frans Theelen