00:45:17    donderdag, 20 februari 2020
brabants centrum logo
Donderdag, 02 mei 2013 16:25 uur, laatst gewijzigd op 06 mei 2013 12:36 uur

Ridderorde voor Bruno Ninaber

Ridderorde voor Bruno Ninaber

Oud-Boxtelaar Bruno Ninaber van Eyben is tijdens de nationale lintjesregen op 26 april benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De industrieel ontwerper is onder meer werkzaam als hoogleraar vormgeving aan de Technische Universiteit in Delft. In die plaats kreeg hij ook de versierselen opgespeld.

Ninaber van Eyben studeerde in 1971 cum laude af aan de Maastrichtse Academie voor Beeldende Kunsten, maar ging een andere richting uit en ontwikkelde zich tot ontwerper van industrieel vervaardigde gebruiksvoorwerpen. Zijn creaties in de jaren zeventig, van armband- en halshorloge tot fluorescentielamp, zijn als klassiekers opgenomen in verschillende museumcollecties. In 1980 ontwierp hij de nieuwe Nederlandse muntenserie, in 1998 de Nederlandse zijde van het euro-muntstuk.

Binnen de kring van Nederlands industrieel ontwerpers neemt Ninaber een invloedrijke plaats in, terwijl hij in binnen- én buitenland diverse prijzen won. Zijn werk wordt omschreven als oorspronkelijk, origineel en tijdloos. Baanbrekend als hij is, heeft de gedecoreerde het Nederlands industrieel ontwerp internationaal op de kaart gezet. Hij ontwerpt ’tot op het bot’: minder kan niet, meer is volstrekt overbodig. Gedisciplineerd kleedt hij problemen stap voor stap uit om op pragmatische wijze een ontwerp op te bouwen.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo buisman optiek Uitvaartonderneming Bijnen Doornmalen electro Modecentrum Frans Theelen Geld en Makelaardij Toverboom Meubelmakerijdenberg Filipe Geerts advies TopSlank Beleef Boxtel Huidtherapie Café zaal Kloosterzicht Podium Boxtel