16:25:39    zaterdag, 06 juni 2020
brabants centrum logo
Zondag, 25 augustus 2013 22:35 uur, laatst gewijzigd op 28 augustus 2013 00:18 uur

Rapport schaliegas openbaar

Rapport schaliegas openbaar

UPDATE: Het veelbesproken onderzoek naar de risico's van de winning van schaliegas is maandag 26 augustus vanaf 09.00 uur openbaar en online te raadplegen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken geeft later op maandagochtend een persconferentie en zal het rapport toelichten aan een bestuurlijke delegatie uit Boxtel, Haaren en Noordoostpolder.

De link naar het rapport: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schaliegas.

In deze drie gemeenten bestaan plannen om een proefboring naar schaliegas te doen. Deze plamnnen hebben de voorbije jaren al tot veel commotie geleid. Nu het rapport vorige week uitlekte via RTL Nieuws, is het verzet tegen de volgens velen risicovolle schaliegasboringen verhevigd. In Boxtel zijn sinds vrijdag al meer dan 1.200 handtekeningen verzameld.

Het is opmerkelijk dat het rapport nu toch openbaar gemaakt wordt. Vrijdag meldde minister Kamp na de ministerraad nog dat het kabinet nog geen besluit had genomen over het al dan niet toestaan van proefboringen naar schaliegas. Met de uitnodiging aan de gemeentebesturen zal Kamp alsnog melding te willen maken van een kabinetsbesluit. De wijze waarop de openbaarmaking langzaam maar zeker wordt voorbereid, lijkt geregisseerd. OOk kan Kamp niet meer wachten nu er zoveel ophef is. Duidelijkheid is vereist.

Schaliegas Vrij Boxtel reageerde zondagavond via Mirjam Bemelmans al op het bericht. ,,Helaas nemen de bestuurders hier geen genoegen meer mee. De mobilisatie van burgers is in volle gang en dat sterkt in hun gelijk. Internet puilt uit van echte wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat de veiligheid bij het winnen van schaliegas, op zijn minst gezegd, aan ernstige twijfel onderhevig is. Sterker nog, in Amerika wijzen onderzoeken nu al uit dat het onveilig is. Daarom verbaast het mij niet dat deze dappere wethouders volledige openheid van zaken willen en stomverbaasd waren toen er een brief van het Ministerie van EZ zaterdagochtend op de mat plofte. Met name de inhoud: 'de minister nodigt u uit om toelichting te geven op het besluit'."

Brabants Centrum volgt de ontwikkelingen op de voet en is aanwezig in Den Haag. Volg de laatste ontwikkelingen. (Foto: Gerard Schalkx).

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo EmielTechniek Huidtherapie Geld en Makelaardij Café zaal Kloosterzicht Geerts advies Beleef Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen Doornmalen electro Meubelmakerijdenberg Podium Boxtel Remax-optimus buisman optiek Elan Bikes support Alfa Toverboom