05:55:29    dinsdag, 07 juli 2020
brabants centrum logo
Woensdag, 27 juli 2011 17:09 uur, laatst gewijzigd op 27 juli 2011 19:54 uur

Pools lintje voor Boxtelaar

Pools lintje voor Boxtelaar

Op de foto: Eric van Tilbeurgh kreeg in Den Haag een hoge Poolse onderscheiding. (Foto: K. Brilet, weekblad Niedziela).

Boxtelaar Eric van Tilbeurgh heeft maandag op de Poolse ambassade in Den Haag het Ridderkruis van de Orde van Verdienste van de republiek Polen ontvangen. Van Tilbeurgh kreeg de hoogste onderscheiding voor buitengewone verdiensten voor zijn bijdrage in het bekendmaken van activiteiten van de Poolse strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De onderscheiding werd uitgereikt door de Poolse ambassadeur Janusz Stanczyk. In 2008 werd de Boxtelaar al onderscheiden met het Jozef Pilsudski Gouden Kruis van Verdiensten, dat werd hem toentertijd toegekend door de veteranenorganisatie.

Als tiener raakte Van Tilbeurgh geïnteresseerd in de rol van de Poolse bevrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. ,,Dat Polen tot 1941 samen met Engeland de enige geallieerden vormde, is altijd onderbelicht gebleven”, stelt de Boxtelaar. ,,Ook daarna heeft het land met de geallieerden meegevochten en is daardoor mede betrokken geweest bij de bevrijding van Nederland.”

De interesse van Van Tilbeurgh heeft zich inmiddels gemanifesteerd in een uitgebreide collectie en een fors archief met diverse voorwerpen en foto’s uit die periode. Ook zocht de Boxtelaar contact met veteranen die hem hun verhaal vertelden. Door het Poolse ministerie van Cultureel en Nationaal Erfgoed is de verzameling van Van Tilbeurgh benoemd tot grootste privécollectie ter wereld over dit onderwerp.

Auteur: Mariëlle Wijffelaars

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

buisman optiek Filipe Elan Bikes support Alfa Toverboom Podium Boxtel Meubelmakerijdenberg TopSlank Huidtherapie Geerts advies Geld en Makelaardij Uitvaartonderneming Bijnen Café zaal Kloosterzicht Remax-optimus Olieenzo Doornmalen electro