07:04:34    zaterdag, 06 juni 2020
brabants centrum logo
Woensdag, 25 april 2012 22:23 uur, laatst gewijzigd op 27 april 2012 13:56 uur

Plaquette voor V2-slachtoffers

Plaquette voor V2-slachtoffers

Op de foto: De slachtoffers van het V2-bombardement zijn begraven op het kerkhof van de Heilig Hartkerk. (Archieffoto Albert Stolwijk).

Broer van Houtum staat aan de wieg van een herdenkingsplaquette die vrijdag 4 mei wordt onthuld aan de Mijlstraat. De Boxtelaar, die eerder ook het initiatief nam voor andere gedenktekens, wil hiermee stilstaan bij een bombardement met een V2, waarbij op 18 december 1944 negen bewoners werden gedood. Willie van de Langenberg, thans wethouder, was als baby een van de overlevenden.

Op dinsdag 18 december 1944 kwam in de Mijlstraat op klaarlichte dag een V2 tot ontploffing. De vliegende bom gold als de opvolger van de V1, maar dan veel gevaarlijker en dodelijker. De V1 stortte neer zodra de pruttelende motor stilhield, de V2 was al een heuse raket. Negen doden en zevenentwintig gewonden vielen te betreuren.

Aan deze ramp wordt in Boxtel nog ieder jaar op 4 mei aandacht besteed. Dat gebeurt steevast op de begraafplaats bij de Heilig Hartkerk waar de slachtoffers zijn begraven. Om het leven kwamen Lamberdina Goossens (22); Cornelis van Haaren (20); Francina Kluijtmans (66); Johanna van der Linden (31); Marinus van der Schoot (46) en diens kinderen Jan (0), Martina (4), Maria (5) en Johanna (7).

Lees meer in Brabants Centrum van donderdag 26 april.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Doornmalen electro Beleef Boxtel Olieenzo Toverboom Filipe Geld en Makelaardij Café zaal Kloosterzicht Podium Boxtel TopSlank Alfa Remax-optimus buisman optiek Huidtherapie Meubelmakerijdenberg Uitvaartonderneming Bijnen Geerts advies