06:36:41    donderdag, 28 mei 2020
brabants centrum logo
Donderdag, 18 september 2014 20:34 uur, laatst gewijzigd op 18 september 2014 20:36 uur

Petrusbasiliek gaat vaker open

Petrusbasiliek gaat vaker open

Op de foto: Gerard van Rijt (rechts) krijgt met zijn moeder Jo uitleg in de Heilig Bloedkapel door de als suisse uitgedoste kerkgids Steven van Groeningen. (Foto: Peter de Koning).

De vrijwilligers die ijveren voor een meer publieke functie van de monumentale Sint-Petrusbasiliek in hartje Boxtel zijn dik tevreden met de ruim negentig bezoekers die zaterdag 13 september de open dag bezochten. ,,Goed initiatief om de kerk op meer momenten open te stellen”, vond Gerard van Rijt die samen met zijn moeder een kijkje kwam nemen.

Van Rijt bezocht de open dag onder meer omdat er een film werd vertoond die de lokale omroep Dommelland maakte over de Heilig Bloedprocessie. ,,Mijn overleden vader liep jarenlang en zelf heb ik ook wel eens meegedaan. Mooi om te zien hoe de ommegang in beeld is gebracht”, zei Gerard.

Moeder en zoon Van Rijt namen samen met gids Steven van Groeningen, die zich voor deze gelegenheid in het tenue van de suisse – een kerkelijke ordebewaarder uit vroeger tijden – had gehesen, ook een kijkje in de Heilig Bloedkapel die schuin achter het hoogaltaar is gesitueerd. ,,Een plek waar je normaal nooit komt. Leuk om eens te zien”, aldus Jo. ,,En we kregen ook te horen hoe de kerk eeuwen geleden in verval raakte in de jaren dat de kleine protestantse gemeenschap het gebouw in eigendom had. Interessante materie allemaal”, gaf Gerard aan.

Naast ’suisse’ Van Groeningen werden bezoekers tijdens de open dag geïnformeerd door Jan van Beers en Jan Jaspers. Marianne van Beers had een stand ingericht waar boeken, brochures en cd’s werden verkocht. ,,De basiliek moet weer een gebouw voor de hele gemeenschap worden. Natuurlijk voor de eredienst, maar ook op andere momenten”, aldus Jaspers.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo Meubelmakerijdenberg Alfa EmielTechniek Podium Boxtel Geld en Makelaardij Toverboom Café zaal Kloosterzicht Huidtherapie Geerts advies Filipe Remax-optimus Doornmalen electro buisman optiek TopSlank Beleef Boxtel