03:35:47    donderdag, 20 februari 2020
brabants centrum logo
Zaterdag, 16 april 2011 10:58 uur, laatst gewijzigd op 16 april 2011 10:58 uur

Pastorie wordt pastoraal centrum

Pastorie wordt pastoraal centrum

Op de foto: Zicht op de pastorie van de Sint-Petruskerk op Duinendaal vanuit de nieuwbouw van de Zorggroep Elde. Het monument staat in de steigers en wordt ingrijpend gerestaureerd. (Foto's: Albert Stolwijk).

Verborgen schatten hebben de medewerkers van bouwbedrijf Nico de Bont nog niet gevonden. Maar de pastorie van de Sint-Petruskerk op Duinendaal geeft wel allerlei bouwkundige geheimen prijs nu de verbouwing van het monument van start is gegaan. Zo blijken de oorspronkelijke wanden uit 1845 opgebouwd uit ruwe plankjes en riet en zijn ze geïsoleerd met houtkrullen.

Dat de pastorie toe is aan een grote onderhoudsbeurt, zoals penningmeester Frans van Ewijk en bestuurslid Frans van den Berk van de Verrijzenisparochie tijdens een rondleiding vertellen, is een understatement. In sommige vertrekken van het monument, dat anderhalve eeuw geleden werd gebouwd op de plek van een veel oudere dekenij, heeft de tijd stilgestaan. En het gemis aan modern comfort moet toch ook pastoor Richard Niessen soms een doorn in het oog zijn geweest.

De Verrijzenisparochie pakt flink uit om de pastorie op Duinendaal met respect voor de historie te moderniseren. Zonder gebruik te maken van subsidies – ,,We hebben in feite overal naast gevist” – worden alle vertrekken opgeknapt. Door hier en daar wat muren door te breken, kan de indeling logischer worden. ,,De pastorie is straks geschikt voor de bewoning van zowel de pastoor als de kapelaan”, vertelt penningmeester Van Ewijk. ,,Ze krijgen elk hun eigen vertrekken, maar gaan wel

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Modecentrum Frans Theelen Meubelmakerijdenberg Remax-optimus Huidtherapie Toverboom Podium Boxtel TopSlank Geerts advies Beleef Boxtel Geld en Makelaardij Uitvaartonderneming Bijnen Filipe Café zaal Kloosterzicht buisman optiek Olieenzo