12:28:13    woensdag, 15 juli 2020
brabants centrum logo
Zaterdag, 14 juni 2014 08:27 uur, laatst gewijzigd op 14 juni 2014 08:30 uur

Organist slaagt voor examen

Organist slaagt voor examen

Op de foto: Organist Tommy van Doorn (24) is geslaagd voor zijn bachelor-examen aan Fontys Conservatorium. (Foto: Huub van Doorn).

De muziek op het vermaarde Smitsorgel in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek zal zondag 15 juni tijdens de hoogmis voorafgaand aan de Heilig Bloedprocessie nóg mooier klinken dan anders. Dat kan bijna niet anders, nu de vaste bespeler, organist Tommy van Doorn, zijn conservatoriumdiploma heeft behaald.

Van Doorn (Liempde, 1990) legde zijn bachelor-examen voor het Fontys Conservatorium in Tilburg met succes af. Dat gebeurde met een concert op het grote Verschuerenorgel van de stadskerk Sint-Cathrien in Eindhoven. De navolgende recensie van Bert Becht is te lezen op www.brabantorgel.nl.

Tommy van Doorn speelde voor zijn bachelorexamen een Frans romantisch programma uit de periode 1923 tot 1964 met werken van Jeanne Demessieux, Marcel Dupré, Charles Tournemire en Olivier Messiaen. Tommy wist daarin zowel zijn analytische als zijn speltechnische kwaliteiten goed te etaleren. Waar zo’n (veeleisend) programma staat of valt met de aanpak van de muziek in een mystieke sfeer en een religieuze zetting, vraagt het van de organist een forse inhoudelijke ‘vertaling’ van het notenschrift. We hebben woensdagavond 11 juni kunnen horen dat Tommy dat met verve kan en, omdat het orgel van de Stadskerk Sint Cathrien in Eindhoven die veelkleurigheid biedt en de elektro-pneumatische techniek snelle schakelingen in de registraties mogelijk maakt, hij een dynamisch, rijk geschakeerd klankbeeld wist over te brengen. Het vraagt nogal wat om op zo jonge leeftijd zo een goed ‘doorleefde’ uitvoering te geven. Dat hij daarin uitstekend geslaagd is bleek ook uit het oordeel van de examencommissie: een eindcijfer 9½ en de toestemming om hierna de masterstudie te beginnen. Een warm applaus en de felicitaties van de bezoekers was de terechte beloning voor deze prima prestatie! Een mooie belofte voor de toekomst in ons Brabantse land. Van harte proficiat, Tommy.

 

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Alfa Meubelmakerijdenberg buisman optiek EmielTechniek Filipe Doornmalen electro Geerts advies Podium Boxtel Toverboom Geld en Makelaardij Remax-optimus TopSlank Elan Bikes support Huidtherapie Beleef Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen