09:05:20    vrijdag, 05 juni 2020
brabants centrum logo
Donderdag, 20 maart 2014 09:39 uur, laatst gewijzigd op 20 maart 2014 09:43 uur

Opkomst Boxtel blijft gelijk

Opkomst Boxtel blijft gelijk

Op de foto: In de raadzaal maakten burgemeester Mark Buijs (rechts) en presentator Pieter Kromhout tijdens de Boxtelse verkiezingsavond woensdag de uitslagen bekend. (Foto: Peter de Koning).

Met een opkomst van 53,06 procent van het aantal stemgerechtigden volgt Boxtel de landelijke lijn. Relatief gezien bleef het aantal stembusgangers voor de gemeenteraadsverkiezingen woensdag 19 maart slechts een half procent achter bij de opkomst van vier jaar geleden. In absolute zin vulden bijna veertig mensen meer dan een geldig stembiljet in.

Opvallend in de Boxtelse opkomstcijfers is het grote aantal blanco en ongeldige stemmen. Liefst zestig mensen wierpen een stemformulier in de stembus zonder een van de kandidaten aan te kruisen. Dat is driemaal zoveel als in 2010 en het dubbele aantal in 2006. Het aantal ongeldige stemmen lag met 38 lag iets hoger dan vier jaar geleden (31).

Nadat alle stembusresultaten waren geteld, reageerde burgemeester Mark Buijs voorzichtig positief over de verkiezingsopkomst. Daarvan werd landelijk verwacht dat die onder de ’magische grens’ van 50 procent zou dalen. ,,Het is voor de democratie van belang dat meer dan de helft van de stemgerechtigden gaat stemmen. Deze opkomst is een legitimering van de nieuwe gemeenteraad.”

 

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geld en Makelaardij Huidtherapie Geerts advies Olieenzo Beleef Boxtel Elan Bikes support Café zaal Kloosterzicht Alfa Podium Boxtel Doornmalen electro Toverboom Uitvaartonderneming Bijnen Remax-optimus EmielTechniek Meubelmakerijdenberg TopSlank