07:06:07    zaterdag, 30 mei 2020
brabants centrum logo
Woensdag, 28 augustus 2013 16:08 uur, laatst gewijzigd op 28 augustus 2013 16:18 uur

Op zoek naar Boxtelse sigaren...

Op zoek naar Boxtelse sigaren...

Op de foto: Sigarenfabriek La Paz aan de Pastoor Erasstraat in Boxtel werd in 1991 gesloopt om plaats te maken van woningbouw. (Archieffoto: Piet van Oers).

Herman Jansen uit het Overijsselse Heeten verzamelt alles over de sigarenindustrie. In de wetenschap dat in Boxtel bijna een eeuw lang deze rookwaar werd vervaardigd in het bedrijf van de familie Van Susante (Elisabeth Bas, later La Paz) verzoekt hij lezers van Brabants Centrum om informatie.

Jansen is geïnteresseerd in gegevens over de oprichting (in 1899), de groei en de sluiting van de Boxtelse fabriek. De vestiging aan de Pastoor Erasstraat werd in 1991 gesloopt om plaats te maken voor woningbouw, hetzelfde overkwam het complex aan de Van Hornstraat enkele jaren later.

Naast informatie over de fabriek, heeft Jansen ook belangstelling voor sigarenbandjes en andere voorwerpen . Wie informatie via de post wil toesturen, mag er op rekenen dat de portokosten vergoed worden. Mensen die Jansen willen helpen, kunnen contact opnemen via telefoonnummer (0572) 35 72 32 of e-mail: wecheltie@ziggo.nl.

Foto onder: Lambert van de Besselaar vierde in april 1988 zijn veertigjarig dienstverband bij La Paz. Hij schept een bak vol fijne tabaksbladeren. Hiermee voerde de Boxtelaar de machines die op dat moment zevenduizend sigaren per dag produceerden. De jubilaris maakte echter ook twintig jaar lang handgemaakte sigaren. (Archieffoto: Piet van Oers).

Foto's

Op zoek naar Boxtelse sigaren...

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

TopSlank Elan Bikes support Alfa Doornmalen electro Olieenzo Filipe Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel EmielTechniek Huidtherapie Geerts advies buisman optiek Remax-optimus Café zaal Kloosterzicht Podium Boxtel Toverboom