17:52:30    maandag, 24 februari 2020
brabants centrum logo
Zaterdag, 16 april 2011 11:02 uur, laatst gewijzigd op 16 april 2011 11:03 uur

Ondernemers Wittlich maken kennis met Boxtel

Ondernemers Wittlich maken kennis met Boxtel

Op de foto: De delegatie uit Wittlich bezoekt kasteel Stapelen. (Foto: Albert Stolwijk).

’Herzlich wilkommen in Boxtel!’ Het zonovergoten terras van Villa Het Hof aan de Rechterstraat was woensdagmiddag 23 maart de plek waar burgemeester Frank van Beers een ondernemersdelegatie uit Wittlich welkom heette. Tot en met vrijdagmiddag 25 maart bezoeken de gasten uit de Duitse jumelagestad een aantal bedrijven, zijn ze te gast op de tweede Ladonkmarkt en lanceren ze enkele attractieve toeristische arrangementen.

Het bezoek van de delegatie uit Wittlich staat in het teken van economie en toerisme en kan gezien worden als een vervolg op een in september vorig jaar gehouden excursie. Toen bracht een delegatie uit Boxtel onder aanvoering van wethouder Peter van de Wiel een bezoek aan Wittlich en werd onder meer met het hotelwezen in de Duitse gemeente kennisgemaakt.

Burgemeester Van Beers sprak de wens uit dat Boxtel en Wittlich ook ditmaal veel van elkaar opsteken. ,,Vooral op toeristisch gebied kunnen we in Boxtel en Het Groene Woud veel leren van de kennis die in het gebied van Eifel en Moezel bestaat”, aldus Van Beers.

Woensdagavond nam de delegatie uit Wittlich deel aan een VVV-wandeling door het centrum van Boxtel. Onder leiding van de gidsen Jan Swinkels en Joop Schuller werd onder meer een bezoek gebracht aan kasteel Stapelen, de Markt en de Sint-Petruskerk. Nadien werd gedineerd in Liempde, waar de Duitse gasten verblijven in het vorig najaar geopende hotel Hof van Liempde.

HOTELIERS

Een groep hoteliers uit de Duitse jumelagegemeente Wittlich presenteerde donderdagochtend 24 maart in oertijdmuseum De Groene Poort, tevens bezoekerscentrum voor Het Groene Woud, aan belangstellenden uit Boxtel toeristische arrangementen. Het betrof arrangementen met thema’s als fietsen, welness en wijn.

Burgemeester Frank van Beers van Boxtel gaf al verschillende malen aan dat Boxtel de vriendschapsband met Wittlich meer inhoud wil geven en verdiepen, onder meer door samen te werken op het gebied van toerisme en recreatie. Dat de woorden van Van Beers geen loze kreten zijn, bleek donderdag in De Groene Poort. Daar informeerden leden van de Duitse en Nederlandse delegatie elkaar over de mogelijkheden die Wittlich en Boxtel en de regio’s waarin de gemeenten liggen te bieden hebben op het gebied van toerisme en recreatie.

Voorzitter Frans van Beerendonk van Coöperatie Het Groene Woud gaf in zijn beste Duits een verhandeling over nationaal landschap Het Groene Woud. Daarbij weidde hij onder meer uit over de verschillende natuurgebieden in de stedendriehoek Tilburg-Eindhoven-’s-Hertogenbosch, de toeristische mogelijkheden, de natuurbrug over de A2 tussen Boxtel en Best en over de ondernemers die in Het Groene Woud hun boterham verdienen.

Joep van den Akker, vrijwilliger bij De Groene Poort en voorzitter van Stichting De Groene Poort, stond stil bij de rol die de Romeinen in het verleden in Het Groene Woud gespeeld hebben. Hij gaf uitleg over de tentoonstelling die hierover in De Groene Poort te zien is en de fietsroute ’Herculus Magusanus’, die begin mei in gebruik genomen wordt. ,,Deze fietsroute heeft een lengte van dertig kilometer en voert van Boxtel naar Sint-Michielsgestel, waarbij ook Esch en Gemonde aangedaan worden”, vertelde Van den Akker. ,,Tijdens de tocht worden vijf Romeinse vindplaatsen bezocht.”

Karsten Mathar van de Stadtmarketing Wittlich (stad en streek) en Toeristinformation verzorgde in het oertijdmuseum een presentatie, waarbij hij een toelichting gaf op de thematische arrangementen in en rond de Duitse gemeente. De hotels die deelnemen aan het initiatief liggen in Wittlich, waaronder Hotel Lindenhof, of in de omgeving van de Duitse gemeente: Walschlössen in Plein en Aparthotel Panorama in Osann-Monzel. De arrangementen zijn het resultaat van het bezoek dat een delegatie van het Boxtelse bedrijfsleven en Coöperatie Het Groene Woud in september vorig jaar bracht aan Wittlich, waarbij ook een aantal ondernemingen bezocht werd.

Mathar: ,,Wittlich ligt midden in een prachtige vakantieregio met mooie landschappen, historische stadskernen en veel mogelijkheden om te recreëren, waaronder fiets- en wandelroutes, paragliding en tochten met een luchtballon en over het water met een kano”, gaf Mathar aan. ,,Wittlich ligt bovendien midden in Europa. Interessante steden als Metz in Frankrijk, Luxemburg en Koblenz liggen niet ver van de stad vandaan. Kortom, een vakantiegebied dat een bezoek meer dan waard is.”

Auteur: MARC CLEUTJENS

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geld en Makelaardij Olieenzo buisman optiek Doornmalen electro Modecentrum Frans Theelen EmielTechniek Café zaal Kloosterzicht Huidtherapie Podium Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen Toverboom TopSlank Geerts advies Meubelmakerijdenberg Filipe