18:30:33    donderdag, 04 juni 2020
brabants centrum logo
Zaterdag, 19 april 2014 09:05 uur, laatst gewijzigd op 19 april 2014 09:07 uur

Nog één keertje naar Marson...

Nog één keertje naar Marson...

Op de foto: Een van de sterk verouderde kruiswegstaties wordt stukje voor stukje in elkaar gepuzzeld door studenten van Sint-Lucas. (Foto: Joep Dirckx).

De 46 inwoners van Marson-sur-Barboure maken zich op voor de oplevering van hun kerk. Begin mei reist de laatste groep eindexamenstudenten van SintLucas in Boxtel naar het Noord-Franse dorpje om de slotfase van de restauratie ter hand te nemen. Deze week werd de laatste hand gelegd aan enkele heiligenbeelden, drie kruiswegstaties en een tabernakel.

De ateliers die de tien studenten van docent Joep Dirckx in de Levensschool aan de Burgakker gebruiken liggen vol met verf en kwasten. Opvallend: veel verf wordt door de studenten zelf gemaakt, volgens ambachtelijke methode met huidenlijm en lijnzaadolie. ,,We leren studenten traditionele producten te gebruiken om het oorspronkelijk karakter van de beelden niet aan te tasten”, aldus Dirckx.

De docent begeleidde al meerdere groepen studenten op weg naar hun diploma en nam ze mee naar Bovée-sur-Barboure en later naar het nabijgelegen Marson-sur-Barboure. Daar werden kruiswegstaties en beelden gerestaureerd en kreeg het interieur van de kerk tijdens een werkweek een opknapbeurt. ,,Dat gaan we in mei voor het laatst ook in Marson doen”, vertelt Dirckx. ,,Als we op 17 mei alle spullen inpakken, is ons project in dat dorp afgerond.”

Lees het complete verhaal in Brabants Centrum van donderdag 17 april. Op onze Facebook-pagina staat een uitgebreide fotoreportage.

 

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel Café zaal Kloosterzicht Meubelmakerijdenberg EmielTechniek Podium Boxtel buisman optiek Geld en Makelaardij Olieenzo Alfa Huidtherapie Toverboom Doornmalen electro Remax-optimus Elan Bikes support TopSlank Uitvaartonderneming Bijnen