17:25:44    zondag, 12 juli 2020
brabants centrum logo
Vrijdag, 06 juni 2014 12:38 uur, laatst gewijzigd op 08 juni 2014 13:18 uur

'Niet teleurgesteld, wél strijdbaar'

\'Niet teleurgesteld, wél strijdbaar\'

Op de foto: Burgemeester Mark Buijs van de gemeente Boxtel vindt het jammer dat de provincie niet meer dan 6,7 miljoen euro beschikking wil stellen voor een oplossing van de dubbele overweg. (Foto: Albert Stolwijk).

Het woord teleurstelling neemt hij niet in de mond. Maar burgemeester Mark Buijs van Boxtel is zichtbaar ontstemd door het in zijn ogen karige bedrag dat de provincie wil neertellen voor de aanleg van een fietstunnel in de Tongersestraat. ,,Maar we zijn strijdbaar. We gaan er vól tegenaan."

 

,,Het voelt alsof we gestraft worden voor onze vernieuwende aanpak om mee te denken het probleem van de dubbele overweg aan te pakken”, zegt burgemeester Buijs. Hij vindt dat Boxtel tekort wordt gedaan door het college van Gedeputeerde Staten. De fietstunnel die de veelbesproken dubbele spoorwegovergang moet vervangen, gaat volgens de berekening 38,4 miljoen euro kosten. Het Rijk heeft aangegeven maximaal 25 miljoen mee te willen betalen.

De provincie maakte deze week bekend niet verder te gaan dan het betalen van de helft van het restant en heeft 6,7 miljoen euro toegezegd. Boxtel moet daarmee óók zo’n bedrag ophoesten, maar heeft slechts 2,7 miljoen beschikbaar. Het financiële gat van 4 miljoen euro dat daarmee ontstaat kan de gemeente onmogelijk opbrengen, volgens burgemeester Buijs.

Buurgemeente Vught heeft vanaf het begin een verdiepte spoorbaan geclaimd en wordt daarvoor in de ogen van Boxtel nu door de provincie beloond met 112 miljoen. ,,Wij kozen voor een andere benadering en hebben samen met burgers een realistisch en zo goedkoop alternatief voor de dubbele overweg bedacht.” De gemeenteraad heeft vorig jaar november in de ogen van Buijs een historisch besluit genomen door voor een fietstunnel te kiezen. Allemaal met de belofte in het achterhoofd dat de provincie financieel maatwerk zou leveren. Daarvan is nu geen sprake vindt de burgemeester.

Buijs heeft vrijdagmiddag 6 juni een onderhoud met gedeputeerde Ruud van Heugten en zal daarin niet nalaten zijn ongenoegen kenbaar te maken. ,,Nee, ik ben niet teleurgesteld. Maar wel strijdbaar. We gaan er vól tegenaan." Een week later, als Provinciale Staten debatteert over de spoorwegplannen, zal Buijs inspreken en ook zijn afkeuring kenbaar maken. Vooruitlopend daarop worden de provinciale fractievoorzitters uitgenodigd met eigen ogen de situatie in Boxtel te komen bekijken.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel TopSlank Uitvaartonderneming Bijnen Doornmalen electro Olieenzo Café zaal Kloosterzicht Toverboom Filipe Meubelmakerijdenberg Podium Boxtel Alfa EmielTechniek Remax-optimus Geld en Makelaardij Geerts advies Elan Bikes support