15:59:15    vrijdag, 28 februari 2020
brabants centrum logo
Donderdag, 27 oktober 2011 22:54 uur, laatst gewijzigd op 28 oktober 2011 17:23 uur

Minister belooft extra onderzoek naar veiligheid gasboringen

Minister belooft extra onderzoek naar veiligheid gasboringen

Op de foto: Het extra onderzoek naar de veiligheid van schaliegas is onder meer bedoeld om de ongerustheid onder de bevolking weg te nemen, aldus minister Maxime Verhagen. (Foto's: Henk van Weert).

Extra onafhankelijk onderzoek moet aantonen of de winning van schaliegas veilig kan gebeuren. Pas als dat het geval is, mogen er proefboringen worden verricht en dat is niet eerder dan in het najaar van 2012. Dat heeft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken donderdagmiddag toegezegd in een overleg met de Tweede Kamer.

Op aandringen van diverse Kamerfracties stemde minister Verhagen in met onafhankelijk onderzoek naar de omstreden gasboringen. Dat gebeurt naast het rapport dat binnenkort wordt verwacht als gevolg van de lichte aardbevingen die veroorzaakt zijn door de exploratie van schaliegas nabij het Britse Blackpool. Ook beseft Verhagen dat het nodig is om het draagvlak onder de bevolking te verbreden: ,,De ongerustheid die leeft onder de bevolking neem ik serieus."

De meeste Kamerfracties toonden zich blij met de uitspraak van de Bossche bestuursrechter om de door de gemeente Boxtel verleende bouwvergunning voor een boorinstallatie te vernietigen. Zij drongen aan om ook nut en noodzaak van schaliegas duidelijk te maken. Minister Verhagen zei dat de veiligheid van gasboringen voorop staat, maar gaf ook aan dat het nodig is om een alternatief te vinden voor het aardgasvoorraad die na 2015 in sneltempo opraakt. ,,Als we onze hoge welvaartsstandaard willen handhaven."

Een bus met zo'n veertig Boxtelse demonstranten reisde naar Den Haag om het mijnbouwdebat bij te wonen. Vooraf boden ze de drieduizend handtekeningen aan die werden ingezameld. Een mandje met streekproducten uit Het Groene Woud vergezelde de proteststemmen die Mirjam Bemelmans van burgercomité Schaliegas Vrij Boxtel overhandigde aan de parlementariërs Marieke van der Werf (CDA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). Dat gebeurde op het Plein voor de ingang van de Tweede Kamer, waar ook de vrachtwagen met boortoren stond opgesteld waarmee afgelopen week actie werd gevoerd in Boxtel.  Ook demonstranten uit buurgemeente Haaren en uit de provincies Gelderland, Overijssel en Friesland lieten daar van zich horen. Zie de foto's onderaan dit artikel.

Wethouder Peter van de Wiel, die samen met de Boxtelse demonstranten was meegereisd naar Den Haag, volgde het debat vol verbazing. ,,De discussies die hier worden gevoerd, hadden twee jaar geleden moeten plaatsvinden. Vóórdat Cuadrilla Resources (het gaswinningsbedrijf - red.) een concessie kreeg voor de boringen." Hoe een eventuele nieuwe aanvraag van Cuadrilla voor een proefboring in Boxtel moet worden beoordeeld is voor Van de Wiel nog onduidelijk.

Voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering op dinsdag 1 november praat de wethouder de lokale politiek om 19.00 uur bij over de ontwikkelingen rond de proefboring naar schaliegas. Publiek is daarbij welkom in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoortstraat.

Auteur: Henk van Weert

Foto's

Minister belooft extra onderzoek naar veiligheid gasboringen Minister belooft extra onderzoek naar veiligheid gasboringen Minister belooft extra onderzoek naar veiligheid gasboringen Minister belooft extra onderzoek naar veiligheid gasboringen Minister belooft extra onderzoek naar veiligheid gasboringen Minister belooft extra onderzoek naar veiligheid gasboringen Minister belooft extra onderzoek naar veiligheid gasboringen

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Filipe Modecentrum Frans Theelen Doornmalen electro Meubelmakerijdenberg Olieenzo Beleef Boxtel Remax-optimus Geld en Makelaardij Geerts advies buisman optiek Uitvaartonderneming Bijnen Café zaal Kloosterzicht EmielTechniek Toverboom Huidtherapie