20:21:26    dinsdag, 02 juni 2020
brabants centrum logo
Maandag, 26 augustus 2013 09:25 uur, laatst gewijzigd op 26 augustus 2013 17:14 uur

Minister: 'Risico's winning schaliegas zijn te ondervangen'

Minister: \'Risico\'s winning schaliegas zijn te ondervangen\'

Op de foto: Burgemeester Mark Buijs reageert voor de camera van RTL op de stoep voor het ministerie van Economische Zaken in Den Haag. (Foto: Albert Stolwijk).

Uit onafhankelijk onderzoek van ingenieursbureau Witteveen+Bos blijkt dat de risico’s van opsporing en winning van schaliegas goed te ondervangen zijn. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken maandag aan de Tweede Kamer. Volgens Kamp zijn proefboringen nodig om de betekenis van schaliegas vast te kunnen stellen.

,,Aardgas is de belangrijkste energiebron in Nederland, 98 procent van alle huishoudens gebruikt het. Uit het onderzoeksrapport blijkt nu dat de risico’s van opsporing en winning van schaliegas met de huidige wet- en regelgeving goed te ondervangen zijn”, aldus Kamp. ,,Om de potentiële betekenis van schaliegas voor de Nederlandse economie vast te kunnen stellen, zijn uiteindelijk proefboringen nodig.”

GEEN BESLUIT

Er wordt nu nog geen besluit genomen over eventuele proefboringen, zo laat de minister ook weten. Een commissie van deskundigen moet nog advies uitbrengen over het rapport van Witteveen+Bos. Daarna wordt een besluit over het mogelijk in behandeling nemen van aanvragen voor proefboringen eerst met de Tweede Kamer gedeeld.

Mochten aanvragen voor proefboringen daadwerkelijk in behandeling worden genomen, dan volgen verschillende stappen voordat toestemming kan worden verleend. Zo is locatiespecifiek onderzoek nodig, waaruit moet blijken op welke manier de voorgenomen proefboring veilig en verantwoord kan worden uitgevoerd. ,,Omwonenden en lokale bestuurders worden hierbij betrokken”, belooft Kamp.

Indien op basis van de resultaten van locatiespecifiek onderzoek geconcludeerd wordt dat een proefboring op een veilige en verantwoorde manier mogelijk is, moeten nog andere vergunningen worden aangevraagd. Zo is een vergunning nodig voor het bouwen van een boorinstallatie. De betrokken gemeente heeft daarbij een rol.

Lees het rapport hier: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schaliegas/documenten-en-publicaties

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Podium Boxtel Doornmalen electro Beleef Boxtel Olieenzo Uitvaartonderneming Bijnen Toverboom buisman optiek Geerts advies Café zaal Kloosterzicht TopSlank Huidtherapie Geld en Makelaardij Meubelmakerijdenberg Remax-optimus Filipe EmielTechniek