21:54:19    zaterdag, 06 juni 2020
brabants centrum logo
Vrijdag, 09 augustus 2013 12:50 uur, laatst gewijzigd op 09 augustus 2013 13:29 uur

'Minderheidscollege is optie'

\'Minderheidscollege is optie\'

Op de foto: De wethouders Peter van de Wiel, Tossy de Man en Willie van de Langenberg zeggen de resterende bestuursperiode als minderheidscollege uit te willen dienen. (Foto: Henk van Weert).

Peter van de Wiel, Tossy de Man en Willie van de Langenberg zijn bereid als minderheidscollege het gemeentebestuur van Boxtel voort te zetten. Dat hebben de drie wethouders vrijdagochtend bekendgemaakt, nadat twee dagen eerder hun fracties (respectievelijk Combinatie95, PvdA/GroenLinks en InBox) het vertrouwen in coalitiepartner Balans opzegden.

Het drietal verbindt aan een minderheidscollege wel een voorwaarde. ,,De gemeenteraad moet het ook willen”, zei Van de Langenberg. Maandagavond zal blijken of de 23 raadsleden het zien zitten dat Van de Wiel, De Man en Van de Langenberg samen met burgemeester Mark Buijs, maar zonder hun Balans-collega Wim van der Zanden verdergaan tot aan de verkiezingen op 19 maart 2014.

De burgemeester heeft op grond van zijn bevoegdheden de gemeenteraad in een extra openbare zitting (aanvang 19.30 uur) bijeengeroepen om over de vertrouwensbreuk binnen de coalitie te debatteren. Dan moet ook duidelijk worden of wethouder Van der Zanden al dan niet weg moet. Hij heeft zelf aangegeven dat hij verder wil gaan.

De drie wethouders zeggen helemaal achter het besluit van hun fracties te staan die een politieke crisis veroorzaken. Dat vóór de vertrouwensbreuk met vieren overlegd had moeten worden, zoals Balans betoogt, is voor De Man niet aan de orde. ,,Dan had Balans ook eerst met onze fracties moeten praten over de gewraakte brief die vorige week is verzonden."

Wethouder Van de Wiel, die in de brief van Balans in de ogen van de drie andere fracties wordt geschoffeerd, zei blij te zijn met de collegiale opstelling van PvdA/GroenLinks en InBox. ,,We zijn in 2010 deze coalitie aangegaan met de verovertuiging dat het vanzelfsprekend was dat we elkaar zouden steunen. Bij Balans denken ze daar blijkbaar anders over. Erg jammer."

De persoonlijke contacten met wethouder Van der Zanden zijn niet veranderd door de vertrouwensbreuk, benadrukt het drietal: ,,We gaan op dezelfde wijze met elkaar om als altijd."

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

buisman optiek Olieenzo Café zaal Kloosterzicht Geld en Makelaardij Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen EmielTechniek Elan Bikes support Beleef Boxtel Meubelmakerijdenberg Geerts advies Filipe Remax-optimus TopSlank Huidtherapie Podium Boxtel