19:25:36    maandag, 25 mei 2020
brabants centrum logo
Zaterdag, 17 mei 2014 13:14 uur, laatst gewijzigd op 17 mei 2014 13:17 uur

Koetjes en kalfjes in Dommelbimd

Koetjes en kalfjes in Dommelbimd

Op de foto: De koeien in de Dommelbimd hebben kalfjes. Wandelaars moeten op afstand blijven... (Foto: Marc Cleutjens).

Het gaat goet met de koeien in de Dommelbimd in Boxtel. In het natuurgebied tussen Jacob-Roelandslyceum, kasteel Stapelen en de Dommel hebben ze inmiddels al voor het nageslacht gezorgd: Sinds deze week lopen er ook drie kalfjes.

De koeien - ras Blonde d'Aquitaine - zijn van buurtbewoner Frans van der Eerden, die ze in samenspraak met het bestuur van de stichting Dommelbimd laat grazen in het natte natuurterrein. Een deel van de Dommelbimd is hun terrein, op andere plekken groeien fruitbomen of hebbben vogels voorrang.

Volgens voorzitter Silvia van Gulik van Dommelbimd wordt het gedrag van de koeien gemonitord. In samenwerking met de Hogere Agrarische School in 's-Hertogenbosch worden alle bewegingen van de dieren met gps-apparatuur gevolgd en in kaart gebracht.

De belangstelling voor de activiteiten in de Dommelbimd groeit. Steeds meer organisaties, instellingen en vriendenclubs tonen interesse voor de wijze waarop de stichting stukjes natuur wil kopen. Via crowdfunding moet het lukken om het drassige gebied eind 2014 volledig te kunnen verwerven.

Op allerlei fronten wordt het gebied in kaart gebracht. Leden van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel bestuderen flora en fauna. Via pijlbuizen wordt de grondwaterkwaliteit bewaakt. Die is niet altijd even goed. ,,Vroeger was dit een soort vuilstortplaats en dat is in het grondwater terug te zien", aldus Toine Cooijmans van Dommelbimd.

 

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Alfa Olieenzo Filipe buisman optiek Doornmalen electro Café zaal Kloosterzicht Toverboom Geerts advies TopSlank Meubelmakerijdenberg EmielTechniek Remax-optimus Uitvaartonderneming Bijnen Podium Boxtel Elan Bikes support Huidtherapie