04:59:12    dinsdag, 07 juli 2020
brabants centrum logo
Donderdag, 07 juli 2011 19:46 uur, laatst gewijzigd op 07 juli 2011 19:51 uur

Jeugdnatuurwacht maakt studie van Boxtelse zonnepanelen

Jeugdnatuurwacht maakt studie van Boxtelse zonnepanelen

Op de foto: Wethouder Peter van de Wiel (derde van links) verzorgt een excursie over zonne-energie op het dak van het gemeentehuis. (Foto: Marc Cleutjens).

Justin Raaijmakers, Quint Legius, Mark van Krieken en Stan van den Boom hebben donderdag meegedaan aan een excursie over zonne-energie. De vier leden van de Jeugdnatuurwacht Liempde kregen een rondleiding in het gemeentehuis van wethouder Peter van de Wiel, die ze zelfs meenam naar het dak waarop 270 zonnepanelen liggen.

Het idee voor de excursie komt uit de koker van de gemeente, die vooral jongeren wil vertellen over het belang van duurzaamheid en nieuwe vormen van energie. ,,Om die reden hebben we de Jeugdnatuurwacht uitgenodigd om te vertellen over de werking van zonnepanelen", vertelt wethouder Van de Wiel. Hij werd bijgestaan door twee ambtenaren die duurzaamheid in hun portefeuille hebben.

Hoogtepunt van de excursie was - letterlijk en figuurlijk - de tocht naar het dak van het gemeentehuis. Daarop liggen sinds maart zonnepanelen die in 10 procent van de energiebehoefte van het gemeentelijk apparaat aan de Markt voorzien. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse energiebehoefte van negen gezinnen.  ,,We doen dat vooral om het goede voorbeeld te geven en inwoners te stimuleren ook te kiezen voor duurzame energie", aldus Van de Wiel.

Maar energiebesparing is ook een doel op zich in het gemeentehuis. Niet alleen wordt een (klein) deel van de stroom zelf opgewekt, ook worden alleen nog maar duurzame apparaten gekocht en worden spaarlampen toegepast. ,,Graag voorzien we ook alle basisscholen van enkele zonnepanelen, zodat ze leerlingen kunnen lesgeven over zonne-energie", stelt Van de Wiel.

De wethouder kreeg een groot aantal vragen op zich afgevuurd. Hij erkende dat de zonnepanelen slechts in geringe mate bijdragen in de energiebehoefte. ,,Maar ons dak is gewoon te klein om voor honderd procent te kiezen voor zonne-energie." Zelf had de wethouder ook vragen voor de Jeugdnatuurwachters. Ze bekenden thuis ook zuinig om te gaan met energie. ,,Licht uit als je weg gaat en de kraan dicht bij het tanden poetsen."

 

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Podium Boxtel Olieenzo Uitvaartonderneming Bijnen buisman optiek Toverboom Filipe Café zaal Kloosterzicht Geerts advies Remax-optimus Alfa Doornmalen electro Geld en Makelaardij Elan Bikes support Meubelmakerijdenberg TopSlank EmielTechniek