22:49:29    maandag, 15 juli 2019
brabants centrum logo
Vrijdag, 20 september 2013 18:09 uur, laatst gewijzigd op 20 september 2013 18:15 uur

Jas eerste reus op erfgoedlijst

Jas eerste reus op erfgoedlijst

Op de foto: Met een beeld van Jas de Keistamper op zijn arm proost Paul Hermans (rechts) op plaatsing van de reus op de nationale erfgoedlijst van Unesco. Links naast hem medebestuurslid Jan Ketelaars van Boxtel Vooruit. (Foto: Henk van Weert).

,,Er wacht ons nu een enorme klus. Over twee jaren moeten we tijdens een visitatiebezoek aantonen dat we de reuzencultuur in Boxtel levend kunnen houden én kunnen overdragen op een nieuwe generatie." Bestuurslid Paul Hermans van evenementenstichting Boxtel Vooruit is in zijn nopjes met het feit dat Jas de Keistamper vrijdag als eerste Nederlandse reus op de nationale Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed is geplaatst.

Samen met medebestuurder Jan Ketelaars en diverse andere vertegenwoordigers van het gezelschap van het Boxtelse reuzenkoppel Jas de Keistamper en Hanni mî de Moor bezocht Hermans vrijdagmiddag een congres van het Nederland Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Jas en Hanne waren vorig jaar op deze jaarlijkse inspiratiedag ook in 'levenden' lijve present en dat heeft zoden aan de dijk gezet. Het verzoek van Boxtel Vooruit om de plaatselijke reuzencultuur nationale erkenning te geven, is gehonoreerd. ,,Jas zal nu ook meer op de keien moeten komen", zegt Hermans.

Er was nóg een Boxtelse delegatie in Culemborg. Het bestuur van de Heilig Bloedstichting hoopt volgend jaar op de nationale inventarislijst geplaatst te worden. In navolging van de Boxmeerse Vaart, ook een bedevaart rondom een middeleeuws bloedmirakel. Naast reus Jas hebben ook diverse andere vormen van volkscultuur een plekje gekregen op de Unescolijst: draaksteken in Beesel, valkerij, papierscheppen, prijsdansen, diamantbewerken, Fries houtsnijden, knipkunst en Staphorster stipwerk.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geerts advies Proef Culinair Gemeente Boxtel Modecentrum Frans Theelen Huidtherapie Meubelmakerijdenberg Geld en Makelaardij Olieenzo Doornmalen electro Beleef Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen