06:57:29    zaterdag, 20 juli 2019
brabants centrum logo
Vrijdag, 13 mei 2011 15:11 uur, laatst gewijzigd op 13 mei 2011 15:11 uur

Infobord Duits Lijntje op Boxteler Baanplein

Infobord Duits Lijntje op Boxteler Baanplein

Op de foto: Beeld van het Boxtelse station in het begin van de twintigste eeuw. Voor het grote seinhuis duiden borden op de verbinding van Boxtel met Wesel. (Foto: collectie Jos Mandos).

Boxtel maakt werk van de geschiedenis van het Duits Lijntje. Op het Boxteler Baanplein, aan de westzijde van het NS-station, wordt binnenkort een paneel geplaatst met daarop informatie over de roemruchte spoorlijn naar Wesel en recreatieve routes in de omgeving.

De welstandscommissie boog zich deze week over de aanvraag van het gemeentebestuur en stemde in met het plan. Het paneel wordt iets meer dan twee meter hoog en biedt in woord en beeld achtergrondinformatie over de geschiedenis van het Duits Lijntje. De spoorlijn werd medio negentiende eeuw door de Noord-Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij aangelegd en was een belangrijke verbinding in het groeiende Europese spoorwegnet.

Al vroeg in de twintigste eeuw raakte de spoorlijn in verval, na de Tweede Wereldoorlog vond op enkele uitzonderingen na hoofdzakelijk goederenvervoer plaats. Momenteel wordt het Duits Lijntje niet meer gebruikt, hoewel vanuit Veghel nog steeds stemmen opgaan om de spoorlijn weer in gebruik te nemen voor goederentransport.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo Café zaal Kloosterzicht Uitvaartonderneming Bijnen Modecentrum Frans Theelen Geerts advies Doornmalen electro Peijnenburg Verzuimbegeleiding Proef Culinair Huidtherapie Gemeente Boxtel Geld en Makelaardij