14:58:33    woensdag, 19 februari 2020
brabants centrum logo
Zondag, 19 oktober 2014 10:10 uur

Hoog bezoek bij viering in De Waag

Hoog bezoek bij viering in De Waag

Op de foto: Van links naar rechts: dr. Jan Borkowski, Wladyslaw Kohutnicki, mevrouw dr. Malgorzata Pacek en Dirk van Zuidam.

De Vereniging van Officieren der Cavalerie (VOC) houdt sinds jaren traditioneel een maandelijkse lunchbijeenkomst in restaurant De Waag, gelegen aan de Boxtelse Markt.

Die traditie vindt zijn oorsprong in het feit dat in 1918 - het Nederlandse leger was vanwege de Eerste Wereldoorlog gemobiliseerd en er verbleven veel militairen in Noord-Brabant - in Boxtel in het toenmalige Hotel De Kei op de Markt de school verlofsofficieren der Cavalerie werd opgericht. In Boxtel vond ook de eerste opleiding plaats. Voor de lunchbijeenkomst van woensdag 15 oktober reisde de Poolse ambassadeur in ons land, dr. Jan Borkowski en mevrouw dr. Malgorzata Pacek, hoofd van het Poolse Consulaat naar Boxtel, om acte de présence te geven. De reden daarvoor was het feit dat luitenant-kolonel b.d. Wladyslaw Kohutnicki zijn 95e verjaardag vierde.

Als u het navolgende verhaal leest mag het een wonder heten dat Kohutnicki niet reeds in 1944 het leven liet. Wladyslaw werd geboren in Kiev, Polen en stamt uit een oud officierengeslacht. Hij volgt de officiersopleiding en wordt luitenant bij de Poolse cavalerie. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog weet hij ternauwernood uit Duitse en Russische handen te blijven en ziet, na veel omzwervingen, kans naar Engeland te vluchten.

Hier treedt hij toe tot de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Mazcek. Wladyslaw landt in juli 1944 bij Arromanches op de Normandische kust als pelotonscommandant met vier shermantanks. Zijn eerste gevechtscontacten met de Duitsers ervaart hij op Frans grondgebied en het mag een wonder heten dat hij het overleeft. Bij zijn eerste gevecht met Duitse troepen wordt zijn tank geraakt: hij wordt door een vlam naar buiten geworpen, waarbij zijn gezicht en - wat erger is - zijn snor verbrandt.

Bij een ander treffen wordt zijn tank door een Duitse voltreffer geraakt terwijl hij op het achterdek van de tank staat. De derde tank verliest Kohutnicki als een Duitse Tigertank zijn tank onder vuur neemt: een reusachtige vlam en veel rook doen hem en zijn bemanning buiten de tank belanden. Hierbij krijgt hij een scherf in zijn schouder. Voor behandeling en genezing wordt hij naar Engeland overgebracht. Na zijn herstel keert hij terug naar het vasteland en komt in Nederland terecht, waar hij medio oktober 1944, als plaatsvervangend eskadronscommandant, meehelpt om Breda, Dongen en Oosterhout te bevrijden.

Daarna komt hij in 's-Hertogenbosch terecht waar hij enige tijd verblijft. Maart 1945 is hij in het noorden van het land waar hij onder andere Emmen, Ter Apel en Winschoten helpt bevrijden. Hier verliest hij een vierde tank: nu niet door vijandelijk vuur, doch aan de modder. Na de bevrijding blijft Cohutnicki in ons land. In 1951 wordt hij genaturaliseerd tot Nederlander. Hij treedt in dienst bij het Nederlandse leger en gaat aan de slag als - hoe kan het anders - officier bij de Cavalerie. Op 1 mei 1975 gaat hij als luitenant-kolonel der Cavalerie met functioneel leeftijdsontslag.

Bij de lunchbijeenkomst in De Waag waren oud-collega-officieren aanwezig, waaronder een aantal die onder zijn commando hebben gediend. Kohutnicki ontving gelukwensen van de oprichter, teven tafelpresident van de lunch, oud-reserve luitenant-kolonel Dirk van Zuidam en van generaal-majoor der Cavalerie b.d. jonkheer Harm de Jonge, voorzitter van de Vereniging van Officieren der Cavalerie. Kolonel der Cavalerie Kees Koek, plaatsvervangend brigadecommandant in Oirschot, tevens commandant Regiment Huzaren van Sytzama reikte de regiments legpenning uit aan de jarige. Dit gebeurde in aanwezigheid van een nazaat van de oprichter van het regiment in 1815, baron Van Sytzama. Ook waren er schriftelijke gelukwensen, waaronder die van luitenant-generaal Mart de Kruif, commandant der landstrijdkrachten.

Voorts was Boxtelaar Eric van Tilbeurgh aanwezig. Eric is gehuwd met de Poolse oud-tv-presentatrice en documentairemaakster Eva Maltanska en maakte in 2004 samen met Geertjan Lassche een documentaire over Market Garden (dit jaar weer zeer actueel). Dit was onder meer aanleiding tot eerherstel van de Poolse parachutistenbrigade en het toekennen van de Militaire Willemsorde. Voor zijn inspanningen ontving Eric in Polen het Jozef Pilsudski gouden kruis en het Ridderkruis van de Orde van Verdienste van de Poolse Republiek.

Frans Ruczyninski, luitenant-kolonel der Artillerie b.d., afkomstig uit Breda en zoon van een Poolse veteraan was tevens aanwezig. In zijn woonplaats is Frans directeur van het Maczekmuseum. De aanwezigen genoten van een door restauranthouder, tevens wachtmeester-titulair der Cavalerie Jurgen Bosmans bereid Pools gerecht, Bigosh genaamd, dat goed in de smaak viel, getuige de lovende woorden hierover van de Poolse gasten.

 

Auteur: Ruud van Nooijen

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

TopSlank buisman optiek Geld en Makelaardij EmielTechniek Huidtherapie Remax-optimus Meubelmakerijdenberg Filipe Podium Boxtel Modecentrum Frans Theelen Toverboom Olieenzo Beleef Boxtel Doornmalen electro Geerts advies