06:26:57    maandag, 24 februari 2020
brabants centrum logo
Donderdag, 15 mei 2014 11:45 uur, laatst gewijzigd op 15 mei 2014 19:10 uur

Hof kritisch over verbreding A2

Hof kritisch over verbreding A2

Op de foto: De verbreding van rijksweg A2 is vorig jaar afgerond, terwijl de rechtszaak van een groot aantal tegenstanders nog niet was afgerond. (Foto: Marc Cleutjens).

Toen duidelijk werd dat de verbreding van rijksweg A2 tussen Eindhoven en ’s-Hertogenbosch negatieve gevolgen had voor de omliggende natuurgebieden, had Nederland beter moet kijken naar alternatieve maatregelen. Dat blijkt uit de uitspraak die het Hof van Justitie donderdag deed.

Het Europees Hof van Justitie boog zich over de verbreding van de A2 vanwege een stap die de Raad van State zette. Het hoogste rechtsorgaan in Nederland vroeg zich tijdens de vergunningsprocedure af of de verbreding een aantasting van nabijgelegen Natura 2000-gebieden zou kunnen veroorzaken. Het gaat onder meer om de Bossche Broek en de Moerputten.

Het Hof van Justitie stelt vast dat de verbreding van rijksweg A2 ’significante negatieve gevolgen heeft voor de habitattypen en beschermde soorten in het gebied’. Volgens het Hof doen de voorgestelde beschermingsmaatregelen niet af aan die vaststelling. Ook stelt het Hof dat Nederland betere alternatieve maatregelen had moeten nemen toen duidelijk werd dat de aanleg van extra rijbanen negatieve gevolgen had. Pas daarna had de regering maatregelen mogen treffen voor natuurcompensatie.

Met de uitspraak van het Hof van Justitie is er nog geen einde gekomen aan de juridische procedure. De Raad van State schorste destijds de behandeling van de zaak in afwachting van antwoorden van het Hof. Nu bestuursorgaan een uitspraak heeft gedaan, wordt de behandeling van de zaak voortgezet.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geld en Makelaardij Huidtherapie EmielTechniek buisman optiek Doornmalen electro Beleef Boxtel Olieenzo Podium Boxtel TopSlank Geerts advies Modecentrum Frans Theelen Filipe Toverboom Café zaal Kloosterzicht Meubelmakerijdenberg