02:54:51    dinsdag, 18 februari 2020
brabants centrum logo
Zondag, 04 januari 2015 17:17 uur, laatst gewijzigd op 04 januari 2015 17:19 uur

Heilig Hart blijft kloppen...

Heilig Hart blijft kloppen...

Op de foto: Pastoor Jacques Grubben (midden) draagt het allerheiligste de Heilig Hartkerk uit en daarmee is het neogotische monument in de Boxtelse wijk Breukelen definitief aan de eredienst onttrokken. Na bijna 115 jaar... (Foto: Peter de Koning).

Met een stemmige en drukbezochte eucharistieviering is zondagochtend de Boxtelse Heilig Hartkerk gesloten voor erediensten. Het in 1901 ingezegende kerkgebouw van de wijk Breukelen heeft zijn religieuze functie verloren door het teruglopend aantal kerkgangers. De naam blijft voortbestaan: want de parochies van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch zijn per 1 januari gefuseerd tot Heilig Hartparochie.

Realisme over teruglopende cijfers staat voorop bij de sluiting van de neogotische kerk in de wijk Breukelen, benadrukte pastoor Jacques Grubben die vierenhalf jaar geleden zijn hart verpandde. ,,Maar ons hart slaat over door intens verdriet, nu het gebouw gesloten moet worden. Maar het blijft kloppen...”

En zo voelden veel vaste kerkgangers het. Een enkeling pinkte een traantje weg, maar iedereen applaudisseerde terwijl de pastoor aan het einde van de laatste hoogmis onder tromgeroffel van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris het allerheiligste, de kelk met hosties, de kerk uitdroeg. Het Verrijzeniskoor en het Heilig Hartkoor zorgden voor de muzikale omlijsting, samen met de organisten Thed van den Aker en Wil van den Broek.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

TopSlank Beleef Boxtel Modecentrum Frans Theelen Podium Boxtel EmielTechniek buisman optiek Olieenzo Remax-optimus Toverboom Huidtherapie Doornmalen electro Café zaal Kloosterzicht Uitvaartonderneming Bijnen Geerts advies Meubelmakerijdenberg