08:46:19    vrijdag, 05 juni 2020
brabants centrum logo
Vrijdag, 14 maart 2014 22:05 uur, laatst gewijzigd op 15 maart 2014 08:47 uur

'Gemeente Boxtel blijft bestaan'

\'Gemeente Boxtel blijft bestaan\'

Op de foto: Het debat van Brabants Centrum en Brabants Dagblad trok vrijdagavond ruim 250 bezoekers. (Foto: Albert Stolwijk).

Lijsttrekker Helene van As (CDA) is voorstander van zowel een ambtelijke als een bestuurlijke fusie. Dat zei ze tijdens het verkiezingsdebat van het Brabants Dagblad en Brabants Centrum over de vierde en laatste stelling 'Over vier jaar hebben we geen Boxtels verkiezingsdebat meer, want de gemeente Boxtel bestaat dan niet meer.'

Van As: ,,Schijndel en Sint-Oedenrode zijn we al kwijt. Die hebben onderling al voor een vergaande bestuurlijke samenwerking gekozen." Peter van de Wiel (Combinatie95) leverde ook een aandeel aan het debat: ,,Gemeenten moeten samenwerken om complexe zaken die op ons afkomen goed te regelen." Daarop stelde Jos Hegeman (D66) dat Boxtel Veghel heeft buitengesloten waar het gaat om intergemeentelijke samenwerking. ,,Ga uit van je eigen kracht en ga geen paniekvoetbal spelen. Het gaat erom hoe je zaken lokaal regelt. Schrik niet te gauw als je moet kiezen. Kies zeker niet voor partners die ons niets te bieden hebben."

Tossy de Man (PvdA/GroenLinks) stelde op haar beurt dat de gemeenten Sint-Michielsgestel en Haaren goede partners zijn. ,,Met Sint-Oedenrode en Schijndel werken we op het gebied van Sociaal Domein al prima samen." Ook Wim van der Zanden (Balans) deed een duit in het zakje: ,,Je moet durven loslaten en burgers de mogelijkheid geven om zelf dingen te regelen dicht bij huis. Samenwerking op gebied van Sociaal Domein gaat inderdaad uitstekend, maar veranderingen zijn hard nodig." Dymph van de Vries (VVD): ,,De ambtelijke samenwerking verloopt tot op heden inderdaad goed. We hebben al zoveel contacten met gemeenten om ons heen. Daarom hoeven we echt niet bang te zijn dat we alleen overblijven."

Dave Van de Ven (SP) vroeg zich af waarom de gemeente Boxtel zonnodig moet fuseren. Volgens Van As heeft een dergelijke intensieve samenwerking echter veel voordelen, waaronder efficienter werken. Van de Wiel (Combinatie95) onderschreef die opmerking: ,,Vooral op het gebied van personeel zijn we kwetsbaar en is samenwerking met andere gemeenten van groot belang."

Jan de Koning (INbox) sloot de discussie af: ,,Samenwerking met andere gemeenten is eigenlijk een ander woord voor een ordinaire bezuiniging. Toegankelijkheid en service voor inwoners moet behouden blijven. Dat is voor INbox het belangrijkste."

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen Elan Bikes support EmielTechniek Podium Boxtel Olieenzo Doornmalen electro TopSlank Remax-optimus buisman optiek Café zaal Kloosterzicht Toverboom Huidtherapie Geerts advies Meubelmakerijdenberg Alfa