13:53:38    zaterdag, 06 juni 2020
brabants centrum logo
Maandag, 28 april 2014 17:00 uur, laatst gewijzigd op 28 april 2014 17:01 uur

Eerste kievitsjong in Kampina

Eerste kievitsjong in Kampina

Boswachter Luc Roosen van Natuurmonumenten heeft maandag de eerste kievitsjongen van dit jaar gespot in natuurgebied Banisveld nabij Lennisheuvel. In dit oostelijk deel van de Kampina had hij een maand geleden het nest al ontdekt met vier gespikkelde eieren.

Al jaren broeden meerdere koppels kieviten in dit open heidegebied. Met succes want in tegenstelling tot veel akkers en weilanden, hebben kieviten hier niets te vrezen van maaimachines die het legsel vroegtijdig beëindigen.

Toch liggen ook in de natuur gevaren op de loer, zo meldt Natuurmonumenten. ,,Het is dan ook niet zeker of de vier eieren allemaal zijn uitgekomen, want de boswachter heeft slechts twee kuikens gezien.” Een wezel, vos of hermelijn houden wel van een vers eitje of kuiken.

Kieviten, ook kuikens, zijn echter meesters in het afleiden van de vijand. Toen boswachter Roosen de kuikens naderde, drukten zij zich plat op de grond. Door hun camouflagedons waren ze nog nauwelijks te onderscheiden... (Foto: Luc Roosen, Natuurmonumenten).

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht Alfa Uitvaartonderneming Bijnen Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel Remax-optimus Geerts advies Olieenzo Toverboom Filipe Podium Boxtel Doornmalen electro Huidtherapie Geld en Makelaardij buisman optiek Elan Bikes support