07:28:36    maandag, 19 augustus 2019
brabants centrum logo
Woensdag, 18 september 2013 09:13 uur, laatst gewijzigd op 18 september 2013 09:27 uur

Eerste bewoners van Groene Woud

Eerste bewoners van Groene Woud

Op de foto: Oertijdmuseum De Groene Poort biedt vanaf zaterdag onderdak aan een expositie over de eerste bewoners van Het Groene Woud. (Foto: Albert Stolwijk).

Zaterdag 21 september opent burgemeester Mark Buijs in bezoekerscentrum De Groene Poort aan de Bosscheweg in Boxtel een expositie over vondsten uit de Steentijd in Het Groene Woud.

De archeologiewerkgroep uit Boxtel heeft de meest bijzondere Steentijdvondsten bij elkaar gekregen met medewerking van onder anderen regionale verzamelaars, de gemeenten Eindhoven, Sint-Oedenrode en Tilburg en het Provinciaal Depot Bodemvondsten Noord-Brabant.

De oudste vondst is een vuurstenen speerpunt van circa 50.000 jaar oud. Grote hoeveelheden vuurstenen werktuigjes van 6.000 jaar oud vormen het bewijs dat de eerste Groene Woud-bewoners van de jacht leefden. Pas vanaf 5.000 jaar geleden kregen we in deze regio de eerste landbouwers.

Bijzondere vondsten uit deze laatste Steentijd (Neolithicum) zijn fraai gepolijste, grote vuurstenen bijlen. In latere tijden werden bijlen uit de Steentijd magische krachten toegedacht. Zo dachten de Germanen dat hun god Donar deze bijlen naar de aarde smeet, waarbij ze soms een boom kliefden bij hevig onweer. Deze bijlen werden daarom vaak aangebracht boven een deur, bij de haard of in de nok van een huis, om de bliksem af te weren.

,,Dat gebeurde ook in onze omgeving”, stelt directeur Rene Fraaije van De Groene Poort. ,,Misschien dat er in de oudere gebouwen van Het Groene Woud nog dergelijke bijlen aanwezig zijn. Op 21 september is van 11.00 tot 16.00 uur een team professionele archeologen aanwezig in het oertijdmuseum om eventuele bijlen maar ook andere bodemvondsten uit de regio gratis te laten determineren en taxeren.”

 

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Uitvaartonderneming Bijnen Doornmalen electro Gemeente Boxtel Huidtherapie Geerts advies Café zaal Kloosterzicht Modecentrum Frans Theelen Geld en Makelaardij Olieenzo Meubelmakerijdenberg Peijnenburg Verzuimbegeleiding