18:44:45    dinsdag, 02 juni 2020
brabants centrum logo
Donderdag, 14 maart 2013 16:21 uur, laatst gewijzigd op 14 maart 2013 16:23 uur

Derde lustrum Stabat Mater

Derde lustrum Stabat Mater

Op de foto: De generale repetities voor de uitvoering van de Stabat Maters in Oirschot zijn in volle gang. (Foto: Theodoor van Leeuwen).

Ook dit jaar vindt, als altijd twee weken voor Pasen, het traditionele concertweekeinde van de Stichting Stabat Mater plaats. In de monumentale Sint-Petruskerk van Oirschot klinken vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 maart drie verschillende Stabat Maters. Dat zijn klassieke muziekstukken waarin een moeder rouwt om het verlies van haar kind.

Niet alleen de voor zover bekend oudste meerstemmige versie van het Stabat Mater uit circa 1500 van Josquin Desprez staat op het programma, maar ook het overbekende en ongetwijfeld meest geliefde Stabat Mater, dat van Giovanni Pergolesi. Vanwege het jubileum is aan de 30-jarige Tilburgse componist Hawar Tawfiq opdracht verleend een nieuw Stabat Mater te componeren. Dit werk zal tijdens de concerten zijn wereldpremière beleven.

Het jubileumprogramma van het Stabat Mater op 15, 16 en 17 maart ziet er als volgt uit. Als eerste klinkt in de Sint-Petruskerk het Stabat Mater van Josquin Desprez, uitgevoerd door Cappella Pratensis onder leiding van Stratton Bull. Daarna volgt het recent gecomponeerde werk van Hawar Tawfiq, dat wordt vertolkt door Cappella Pratensis en het Euterpe Baroque Consort. Afsluitend klinkt Giovanni Battista Pergolesi’s Stabat Mater, dat wordt gespeeld door sopraan Ilse Eerens, alt Mirjam Schreur en het Euterpe Baroque Consort.

Meer informatie en kaartverkoop: www.stabatmater.nl.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Filipe Toverboom TopSlank Alfa Meubelmakerijdenberg Remax-optimus Café zaal Kloosterzicht Geerts advies Olieenzo Elan Bikes support Beleef Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen EmielTechniek Doornmalen electro Geld en Makelaardij buisman optiek