19:01:44    maandag, 24 februari 2020
brabants centrum logo
Zaterdag, 16 april 2011 10:06 uur, laatst gewijzigd op 16 april 2011 10:07 uur

Carnaval met de Boffieclub in Boxtel

Carnaval met de Boffieclub in Boxtel

Op de foto: Boffie: ’Een eerste kwaliteit koffie, samengesteld uit Columbia en Santos koffiebonen’.

Het openbaar carnaval wordt in Boxtel pas sedert eind jaren vijftig van de vorige eeuw uitbundig gevierd. Hoe het leutfestijn daarvoor werd gevierd, is niet bij velen bekend. Een opmerkelijke foto uit een verzameling van Boxtelaar Riny Swinkels laat zien hoe bewoners van de Kapelweg en omgeving in 1936 verkleed op stap gingen: als koffieverkopers.

Deze aflevering van de rubriek Fotobank haakt aan bij het carnavalsfeest dat komende week weer uitbundig wordt gevierd. De foto dateert uit 1936 en gemaakt in het jaar waarin grootgrutter Albert Heijn een reclamecampagne lanceerde om de zogeheten Boffie-koffie aan de man te brengen. Onder het motto ’Koffie van Boffie’, bedacht door reclamemaker H. van der Valk van Albert Heijn, werd geen gelegenheid onbenut gelaten om de koffie aan te prijzen.

De reclamecampagne was grondig voorbereid en werd grootscheeps aangepakt door Albert Heijn. De koffiejongen Boffie met zijn blad dampende koppen koffie verscheen overal: op affiches, folders, strooibiljetten, speldjes, puzzels, reclamewagens en in etalages. Er waren Boffie-tekenwedstrijden, Boffieboekjes, er was een Boffieclub en er was zelfs een Boffielied, gezongen door Louis Davids. De Boffiereclame hield het lang uit; pas in 1957 verdween Boffie van het toneel én van de verpakking.

RAGE

Net zoals nu de voetbalplaatjes van Albert Heijn een echte rage zijn, zo was het toen met Boffie. Dat moge ook blijken uit het feit dat Boxtel een eigen Boffieclub had, waarvan de leden verkleed als Boffie over straat gingen en koffie aan de man brachten. Op de foto dragen de Boffieleden een bord dat laat zien dat de club is opgericht in 1936. De foto die op het bord staat, is vermoedelijk een verlovingsprent van prinses Juliana en prins Bernhard. Het koninklijk stel zou in 1937 in het huwelijksbootje stappen.

Wie zijn de leden van de Boffieclub? Volgens de fotowerkgroep van de Heemkundekring Boxtel betreft het in elk geval (van links naar rechts) Kees Vermelis, Jan Vermelis, onbekend, Marietje van Breugel, onbekend, Cor Vermelis-Swinkels en Marinus Swinkels. Tweede van rechts staat Annie Swinkels, links naast haar Antoon Vermelis. De namen lijken duidelijk te maken dat het een groep familieleden is die poseert op de nog onverharde Kapelweg.

Onduidelijk is of de Boxtelse Boffieclub ook het liedje van Louis Davids kon zingen. Louis Davids, een groot entertainer in die jaren, maakte regelmatig reclameliedjes, onder meer voor Hema en Albert Heijn. Het Boffie-liedje was opmerkelijk omdat het product heel slim in de tekst van een ogenschijnlijk gewoon, niet-commercieel liedje werd verwerkt.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geld en Makelaardij Beleef Boxtel buisman optiek Huidtherapie Geerts advies Modecentrum Frans Theelen Toverboom Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen Olieenzo Café zaal Kloosterzicht TopSlank EmielTechniek Filipe Podium Boxtel