21:46:07    zaterdag, 06 juni 2020
brabants centrum logo
Vrijdag, 23 augustus 2013 16:10 uur, laatst gewijzigd op 24 augustus 2013 20:55 uur

’Brandbrief Boxtel naar alle schaliegasvrije gemeenten’

’Brandbrief Boxtel naar alle schaliegasvrije gemeenten’

Op de foto: Cameraploegen filmden vrijdagochtend op de Markt in Boxtel tijdens een handtekeningactie van Schaliegas Vrij Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx).

Het gemeentebestuur van Boxtel moet per direct een brandbrief sturen naar alle schaliegasvrije gemeenten en de krachten te bundelen. Dat stellen de fracties van Combinatie95, PvdA/GroenLinks en SP. Aanleiding is de ophef die is ontstaan over het uitlekken van een onderzoek naar de risico’s van schaliegas.

Deze week zijn de resultaten van het onderzoek naar de risico’s bij het boren naar schaliegas uitgelekt en is bekend geworden dat dit onderzoek kennelijk aangeeft dat het boren naar schaliegas zonder grote risico’s zou kunnen. ,,Dit betekent dat het kabinet waarschijnlijk gaat instemmen met proefboringen naar schaliegas”, stellen de fractievoorzitters Rien Schalkx, Anja van den Einden en Eric van den Broek.

,,In een eerder stadium hebben onze fracties ervoor gepleit om de krachten te bundelen tegen schaliegasboringen”, stelt het drietal. Combinatie95 diende eerder een initiatiefvoorstel in om plaatselijk de krachten te bundelen en PvdA/Groenlinks en SP hebben eerder voorgesteld een initiatief te nemen richting de Nederlandse gemeenten die zich inmiddels schaliegasvrij hebben verklaard.

,,Gezien de resultaten van het onderzoek willen wij het college oproepen nu per direct het initiatief te nemen om de krachten met andere schaliegasvrije gemeenten te bundelen. Het is nu zaak bij het kabinet aan de bel te trekken, anders zijn we te laat en worden er onomkeerbare besluiten genomen.”

De drie fracties roepen het gemeentebestuur op om 'per direct' een brandbrief naar alle schaliegasvrije gemeenten te sturen. Dat zijn er, zo bleek deze week uit onderzoek van Milieudefensie meer dan vijftig. ,,Uiteraard hopen wij dat zoveel mogelijk politieke partijen onze oproep zullen steunen. Zo nodig zullen wij dit initiatief aankomende dinsdag in de gemeenteraadsvergadering trachten te bekrachtigen via een motie vreemd aan de orde van de dag.”

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

EmielTechniek Café zaal Kloosterzicht Meubelmakerijdenberg Remax-optimus Doornmalen electro Podium Boxtel Olieenzo Geerts advies TopSlank Uitvaartonderneming Bijnen Beleef Boxtel Huidtherapie Alfa Geld en Makelaardij Toverboom Elan Bikes support